V den Berbrova soudu si soudkyně Mašínová osmkrát volala s Peltou

Události: Mašínová si v den Berbrova soudu volala s Peltou (zdroj: ČT24)

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Sylva Mašínová, která rozhodovala spor druhého muže českého fotbalu Romana Berbra, si v den jednání opakovaně telefonovala s jeho tehdejším kolegou Miroslavem Peltou. Česká televize to zjistila z usnesení Nejvyššího správního soudu. Nadřízení soudkyni vyčítají, že vazbu na bývalého předsedu Fotbalové asociace (FAČR) neoznámila a líčení v Berbrově záležitosti vedla jednostranně. Z toho důvodu čelí soudkyně dvěma kárným žalobám.

Mašínové kvůli způsobu, jakým vedla kauzu druhého muže fotbalu Romana Berbra, hrozí odvolání z funkce. Berbr ve sporu žaloval bývalého rozhodčího, který nešetřil kritikou na jeho adresu.

Mašínová byla podle kárné žaloby v častém kontaktu s tehdejším předsedou FAČR Peltou. V den soudního jednání si měli telefonovat třikrát ráno před líčením a dalších pět kontaktů mělo proběhnout odpoledne tentýž den.

„Kárná žaloba má zato, že v rozhodování působila jednostranně ve prospěch jedné ze stran sporu, právě v důsledku tohoto svého, jaksi, vztahu k panu Peltovi a fotbalovému prostředí,“ konstatoval soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Advokát Mašínové Jiří Teryngel už dříve uvedl, že soudkyně připouští styky s Miroslavem Peltou, i to, že se bývalý předseda fotbalové asociace zajímal o výsledek Berbrova sporu. „Ale nikoliv, že by tam měl zájem na výsledku,“ tvrdí advokát.

Kontakty ano, ale bez narušení nestrannosti

Podle kárné žaloby ale měla Mašínová oznámit kontakt s Peltou jako důvod své podjatosti. To soudkyně neučinila a spor rozhodla ve prospěch Romana Berbra. Její postup zkritizoval i odvolací soud třeba proto, že prvoinstanční soud pod jejím vedením odmítl „provést prakticky veškeré důkazy žalovaným označené, stran navrhovaných svědků nevyslechl ani jednoho“.

Obvinění z jednostrannosti ale její advokát rovněž popírá. „Pochybení uznává, ale neuznává to, že by nebyla nestranná. Ona strany poučila na začátku, že mohou namítnout podjatost soudce, a nikdo nic nenamítal,“ tvrdí na její obranu Teryngel.

Na případ soudkyně Mašínové upozornila její nadřízené policie, když při vyšetřování takzvané sportovní kauzy zaznamenala její hovory s Peltou. Ten je spolu s bývalou náměstkyni ministryně školství Simonou Kratochvílovou a třemi dalšími lidmi stíhaný kvůli pochybnému rozdělování dotací.