Akademický senát chce odvolání šéfa FAMU Holého. Rozhodne rektor

Akademický senát pražské FAMU schválil návrh na odvolání děkana Zdeňka Holého. Pravomoc odvolat děkana má rektor Akademie múzických umění, nemusí ji ale využít. Důvody odvolání děkana byly podle senátorů nerespektování demokratických principů, překračování pravomocí či nedostatečné plnění programu, s nímž byl děkan zvolen. Zdeněk Holý byl děkanem FAMU od května 2016.

V rámci devítičlenného akademického senátu fakulty hlasovalo osm senátorů pro odvolání, jeden senátor byl ze zasedání omluven. „Důvody pro schválení návrhu na odvolání byly déletrvající kumulace problémů primárně manažerského typu, překračování pravomocí, nerespektování demokratických mechanismů akademické samosprávy a nedostatečné plnění programu, s nímž byl děkan zvolen,“ uvedla předsedkyně senátu Helena Bendová.

Děkan už dva roky usiluje o to, aby se škola vrátila do takových kolejí, v jakých už byla. To znamená k nějaké disciplíně, k tomu, aby se plnily termíny, aby nebyl na škole takový rozvrat. A to se zrovna nelíbí některým, kteří jsou členy senátu, protože jim vyhovuje tento způsob školy.
Olga Sommerová

Akademický senát, mezi jehož členy patří třeba dokumentarista Vít Klusák či filmoví a divadelní režiséři David Jařab a Petr Marek, zároveň ocenili některé změny, které se Zdeňku Holému podařilo na škole zavést.

FAMU je úspěšná škola, hájí ji předsedkyně senátu

Holý má ale také podporu mezi některými známými českými filmaři, k nimž patří třeba pedagog FAMU Bohdan Sláma či režisér Jan Hřebejk. Podle něj na FAMU učí kromě „jediného skutečného režiséra hraných filmů Bohdana Slámy vlastně amatéři, pro které je film zájmovou uměleckou činností“.

Akademický senát se podle Bendové na zasedání důrazně ohradil proti „některým dezinformacím, které v posledních dnech v médiích líčily FAMU jako školu s chabými uměleckými výsledky a problematickými výukovými metodami“.

„FAMU za současného i minulého děkana kontinuálně patřila mezi prestižní umělecké vysoké školy, jejíž pedagogové i studenti každý rok vytváří a vytvářeli mnoho úspěšných a diváky i kritikou ceněných děl,“ uvedla.

Připomněla, že poslední ročníky Cen české kritiky ovládli absolventi FAMU, podobně je tomu v případě Českého lva, řada filmů je pravidelně prezentována v zahraničí. Návrh na odvolání děkana podle senátorů není příznakem hluboké institucionální krize.