Z čeho policie viní Víta Bártu? Prý naváděl agenta BIS ke zločinu

Praha – Státní zástupci viní předsedu Věcí veřejných Víta Bártu z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího pracovníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka k vynesení citlivých dokumentů. S odkazem na zdroje blízké vyšetřování o tom informuje dnešní Mladá fronta DNES; charakter obvinění až dosud nebyl znám. Podle dosud známých informací by měl případ souviset s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma, které se v médiích objevily loni na jaře.

Mladá fronta DNES uvádí, že bývalý důstojník Petržílek čelí obvinění ze zneužití pravomoci - citlivé záznamy hovorů, jež držela BIS, měl totiž údajně předat tehdejší šedé eminenci vládních Věcí veřejných Vítu Bártovi. Zatímco Petržílka poslal soud do vazby, Bárta je stíhán na svobodě. Úřady dál odmítají k případu s odkazem na ochranu utajovaných skutečností cokoliv říct. Podle deníku stojí celý případ na výpovědi utajovaného svědka, který spoluvyšetřující inspekci BIS řekl, že předání odposlechů viděl.

Bárta se k případu nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu shodou okolností zveřejnila právě MfD a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. List loni uvedl, že nahrávky v roce 2007 pořídila BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy Bárta vlastnil.

Rozhovor s reportérem MfD Tomášem Syrovátkou (zdroj: ČT24)