Česko je v hluboké politické krizi, myslí si Fiala s Bartošem. Brabec to odmítá

Ivan Bartoš, Richard Brabec a Petr Fiala v OVM (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že Česko zažívá hlubokou a nejdelší politickou krizi od listopadu 1989. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Situaci, kdy vláda sedm měsíců od voleb stále nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vnímá stejně i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Místopředseda ANO a vicepremiér v demisi Richard Brabec však takové hodnocení odmítá.

„Já politickou krizi beru tak, že nefunguje vláda, sněmovna je roztržená, na ničem se nemůže shodnout, neschvaluje zákony. Ale to není pravda. Dnes je stav takový, že sněmovna funguje,“ řekl Brabec.

Fiala si však myslí, že sedmiměsíční existence vlády bez důvěry už je mimo rámec ústavy. Jedním z viníků je podle šéfa ODS prezident Miloš Zeman, který dává hnutí ANO volné ruce a netlačí ho ke snaze o hledání podpory většinou poslanců. Podle Bartoše by v případě dalších průtahů při druhém jmenování premiéra bylo namístě zvážit ústavní žalobu na prezidenta.

„Jsme zvyklí na to, že vláda vzniká v nějakém racionálním čase po volbách. Myslím si, že toto už politická krize je v tom smyslu, že se vzdalujeme nějakým standardním ústavním pravidlům a mechanismům,“ zhodnotil pak ve vysílání ČT situaci politolog z Metropolitní univerzity v Praze Jan Bureš.

Hnutí ANO jedná o koaliční menšinové vládě s ČSSD za podpory komunistů. Sociální demokraté ke vstupu do kabinetu pořádají vnitrostranické referendum, jehož výsledky by měly být známé v polovině června.

Fiala: Kromě vlády ANO s ČSSD a předčasných voleb jsou i jiné varianty

Brabec věří, že ho schválí a bude moci vzniknout vláda s důvěrou. „Nemáme plán B, nepřipravujeme ho. Odmítám to, že bychom jednali naoko se sociální demokracií a mezitím připravovali nějakou variantu viz ta takzvaná hlasovací mašinerie,“ řekl Brabec. Hlasovací mašinerií nazývají některé opoziční strany společné hlasování SPD Tomia Okamury a KSČM s hnutím ANO. Tato formace má ve Sněmovně 115 hlasů.

Některé okolnosti sociálně demokratického referenda jsou podle Bartoše podezřelé. „Zveřejňování průběžných výsledků v krajích dává prostor k nátlaku i stranickému boji v rámci sociální demokracie,“ upozornil. Myslí si, že jedním z hráčů, který na ČSSD tlačí, je prezident.

Zeman v uplynulém týdnu řekl, že jmenuje předsedu ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše premiérem znovu, a to bez ohledu na výsledek vnitrostranického referenda. I to je podle Bartoše forma nátlaku.

Předčasné volby nepovažuje nikdo z trojice diskutujících za dobré řešení. Podle Brabce se však může stát, že nebude jiná možnost. Takovou interpretaci důrazně odmítl Fiala. „Jako by neexistovala jiná varianta, než že za každou cenu bude Andrej Babiš premiérem. Nemůžeme přistoupit na to, že všechno je to o jednom člověku,“ řekl a upozornil, že ANO nezískalo ve volbách 50 %, ale jen 30 % hlasů, a nemůže si tedy dělat, co chce.

Šéf ODS připomněl, že jmenoval pět podmínek, které by vládu s důvěrou neopírající se o extremistické strany KSČM a SPD umožnily. Mezi nimi je například odchod trestně stíhaného Babiše z vlády nebo konec hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD.

Ta funguje jak podle Fialy, tak i podle Bartoše. Rozbít tento pakt mohlo podle šéfa Pirátů jedině odvolání šéfa SPD Tomia Okamury z vedení sněmovny, což zpočátku požadovala ČSSD. „To bylo to jediné, co to mohlo narušit. Z tohoto požadavku bohužel ČSSD ustoupila,“ řekl Bartoš.

Opozice: Vláda nemaká

Fiala s Bartošem kritizovali premiéra a ministry vlády v demisi za to, že odbývají práci v parlamentu. Bartoš poznamenal, že někdy se podaří ve sněmovně zeptat se Babiše na některé věci, premiér ale podle něj odpovídá jen na to, co chce.

Šéf Pirátů podotkl, že Babiš si odříká své a odchází. „Takže my jako opoziční poslanci se tam koukáme na prázdné vládní lavice,“ dodal. Připomněl, že v uplynulém týdnu musela sněmovna na schůzi některé vládní body přeskočit, protože nebyl přítomen zástupce vlády.

Brabec vládu hájil s tím, že Babiš se debatám nevyhýbá a premiéři v minulosti často neseděli ve sněmovně kvůli různým pracovním povinnostem. Za nepřítomnost ministra dopravy v demisi Dana Ťoka při projednávání jím navržených bodů se omluvil.

Bartoš s Fialou se shodli, že jediná oblast, ve které je vláda skutečně aktivní, je marketing.  „Vláda jen předstírá, že pracuje,“ řekl Fiala, podle něhož vláda bez důvěry ani nemůže pracovat plnohodnotně.