Úsvit už má návrh zákona o referendu, hodlá rovněž bojovat s „lichváři“

Praha – Předseda Úsvitu Tomio Okamura po prvním jednání poslaneckého klubu své strany oznámil, že hlavou klubu zvolili straničtí zákonodárci bývalého poslance ODS Radima Fialu. Zároveň Okamura avizoval, že poslanecký klub má už připravenu předlohu zákona o obecném referendu a hodlá ho v brzké budoucnosti předložit sněmovně stejně jako novely zákonů o hmotné nouzi a o spotřebitelském úvěru.

„V první řadě máme již v paragrafovaném znění připravený zákon o obecném referendu, který již v současnosti konzultujeme s jinými politickými stranami a připravujeme ho tak, aby měl širokou podporu,“ uvedl Tomio Okamura s doplněním, že předběžně o návrhu již diskutoval se zástupci ANO 2011 i KSČM. Úsvit připravuje také návrhy novel o hmotné nouzi a o spotřebitelském úvěru.

Novela zákona o hmotné nouzi z pera zákonodárců Úsvitu má podle Okamury především zamezit zneužívání doplatku na bydlení. „Jeho výsledkem je v současnosti sestěhovávání sociálně vyčleněných občanů do jednoho místa, což poté způsobuje sociální pnutí, zvýšenou kriminalitu a nespokojenost obyvatel v daném místě,“ zdůvodnil postup předseda sněmovních nováčků. Novela má zastropovat doplatek na cenu obvyklou podle cenové mapy ministerstva pro místní rozvoj. Zároveň má podmiňovat využívání prostor v souladu s hygienickými normami.

Tomio Okamura po jednání poslaneckého klubu: „Máme připravenu celou řadu zákonů, chceme posouvat Českou republiku směrem k nejvyspělejším světovým zemím co nejrychleji. Takže my už chceme pracovat.“

Novela zákona o spotřebitelském úvěru má pak více chránit spotřebitele. Soudy se prý bojí odsuzovat „lichváře“, ačkoli ti často chtějí uvést spotřebitele v omyl a požadují po něm přemrštěné úroky. „Jedinou šancí, jak tomu zabránit, je taxativně stanovit, co je a není lichva. Navrhujeme zastropovat maximální úvěr a další poplatky, takzvané RPSN, které může půjčovatel žádat po klientovi,“ navrhuje Okamura. Za lichvu chce označit požadavek roční procentní sazby nákladů přibližně od 20 až 25 procent podle výše jistiny. Smlouva s vyšší RPSN by byla automaticky neplatná.

Brífink po jednání poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (zdroj: ČT24)

Zákony považuje Okamura za palčivé, navrhoval je už jako senátor, ale tehdejší sněmovna je odmítla. V současnosti ale vidí mnohem vyšší šanci, že by pro ně dolní parlamentní komora ruku zvedla. Například pro změnu zákona o hmotné nouzi se podle něj vyslovilo 10 starostů ze Šluknovska a nejen oni.