Sobotka: ÚVV musí krizi jednoznačně vyřešit, jinak hrozí předčasné volby

Praha – Michal Hašek, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach by měli na své funkce ve vedení ČSSD rezignovat sami – a nečekat, až je odvolá ústřední výkonný výbor (ÚVV). V rozhovoru pro ČT24 to prohlásil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Rezignace této trojice by měla ukončit krizi uvnitř strany, jinak Česko spěje k dalším předčasným volbám, dodal Sobotka.

„Pokud nebude krize na jednání ústředního výkonného výboru jednoznačně vyřešena, pak sociální demokracie nebude schopná vést jednání o sestavení vlády - a nepochybně se mohou přiblížit předčasné volby,“ prohlásil Sobotka. Šéf ČSSD ale doufá v opak: „Mým cílem je, aby vláda byla do konce roku,“ plánuje. Klíčové jednání ústředního výkonného výboru proběhne v neděli 10. listopadu.

ČSSD od voleb řeší spor dvou stranických křídel zastoupených Sobotkou a místopředsedou Haškem. Sobotka byl po volbách odstaven z vyjednávacího týmu a část předsednictva ho vyzvala, aby kvůli slabému volebnímu výsledku odstoupil z čela ČSSD. Nakonec se ukázalo, že se pět sociálních demokratů (Hašek, Škromach, Tejc, Jiří Zimola a Milan Chovanec) po volbách tajně sešlo s prezidentem, což většina z nich popírala. „Myslím, že by měli na své funkce rezignovat. Nemělo by to dojít až tak daleko, aby je výbor musel z jejich funkcí odvolávat,“ uvedl šéf ČSSD.

Většina krajů Sobotku už podpořila

O situaci nyní jednají krajské organizace ČSSD. Sobotku podpořili dosud v deseti krajích ze čtrnácti. Dnes se sešel krajský výkonný výbor ČSSD ve Středočeském kraji. Jeho předseda Miloš Petera dopředu avizoval podporu Sobotkovi - a hlasování jeho slova potvrdilo. Středočeši stojí za Sobotkou jako předsedou strany, kandidátem na premiéra i hlavním vyjednavačem o vládě. Účastníci lánské schůzky by měli podle Středočechů rezignovat na stranické funkce.

Například Jihomoravská organizace ale Haška a spol. k odchodu otevřeně nevyzvala  - pouze se usnesla, že „někteří z jejích členů“ mají zvážit své jednání a vyvodit z něj důsledky. Usnesení schválilo 22 členů ze 42 přítomných; Sobotka to ale jako slabou podporu nevidí. „Jihomoravská organizace je jedna ze 14 krajských organizací,“ komentoval to Sobotka s tím, že signál z ostatních organizací je jednoznačný. V této souvislosti odmítl vlastní rezignaci: „Mám teď nejsilnější podporu v sociální demokracii ze všech jejích funkcionářů,“ prohlásil.

Zůstane Tejc šéfem poslanců?

ČSSD podle Sobotky zatím neřeší, zda by zmíněná trojice měla rezignovat i na své další funkce. Michal Hašek se dostal do sněmovny, zároveň je ale i hejtmanem Jihomoravského kraje; kvůli internímu pravidlu strany by se měl rozhodnout, kterou z těchto funkcí bude vykonávat.

Jeroným Tejc sice obhájil minulý týden post šéfa poslaneckého klubu ČSSD, Sobotka si ale nedokáže představit, že by jím měl zůstat i nadále. „Pokud mu ústřední výkonný výbor vyjádří nedůvěru, nedokážu si představit, že by v této funkci dále setrval,“ řekl ČT24 Sobotka. První muž ČSSD přijel večer i na jednání Středočechů. Zde se vyjádřil ve smyslu, že by setrvání Tejce na postu šéfa klubu znamenalo možná zablokování situace v ČSSD. 

Rozpolcenost ve vedení ČSSD bude zřejmě vyřešena tuto neděli. Otázkou ale zůstává, jak budou sociálnědemokratičtí poslanci vystupovat ve sněmovně. Předseda Senátu Milan Štěch se neobává, že by se nejednotnost přenesla i do dolní komory. „Domnívám se, že si těch 50 poslanců uvědomuje, že kdyby nedrželi klub, jak se sluší a patří, a nedrželi se programu, mohlo by to vyvolat předčasné volby. A to by pro ně znamenalo konec, řada z nich by se na kandidátku už nedostala,“ prohlásil Štěch ve večerním Interview Daniely Drtinové. 

Vydáno pod