Jedno pivo pro cyklisty nebo vodáky? Část poslanců je pro

Jedno pivo pro cyklisty nebo vodáky? Část poslanců je pro (zdroj: ČT24)

Někteří poslanci a senátoři se snaží o prolomení nulové tolerance alkoholu. Jedno až dvě piva by si podle nich mohli dát cyklisté na stezkách nebo vodáci na plavidlech bez motoru. Proti se ale staví řada odborníků a ministerstvo dopravy. Upozorňují na to, že každá třetí nehoda cyklistů je pod vlivem alkoholu a na řekách ročně utone až dvě stě lidí – a u zhruba čtyřiceti procent z nich sehrává roli alkohol.

Kánoe, nafukovací čluny, ale i pramice nebo šlapadla – zábava na vodě, kterou má řada vodáků i přes zákaz spojenou s pitím alkoholu. Jenže jim za to hrozí až stotisícikorunová pokuta. Mnoho lidí na šlapadlech na Vltavě to vůbec neřeší a pivo si dají.

„Dává to takový falešný pocit jistoty na vodě a o to víc tato individua požívají alkohol. Mnohdy se setkáváme s posádkami, které vypadávají v opilosti z lodí,“ říká instruktor Vodní záchranné služby Jan Sedláček.

Udržet stabilitu na motorové lodi může být však problém i pro střízlivého člověka, natož pro opilého. Některé půjčovny pití alkoholu na šlapadlech i pramicích zakazují, zájemce o loď na to upozorňují i cedule. „Máme alkohol-tester, tak jim dáme dýchnout, na to máme právo, a když nadýchají, tak samozřejmě nejdou,“ konstatuje zaměstnankyně půjčovny lodí v Praze Dominika Malerová.

Jedno pivo podle části poslanců nevadí

Skupina padesáti poslanců chce pro vodáky změnu. Tolerovat by se podle nich mělo jedno pivo. „U vodáků u bezmotorových plavidel není tak velké společenské ohrožení, abychom je museli sankcionovat,“ říká Lukáš Bartoň (Piráti).

Kapitáni lodí ale mají jiný názor. „Stačí trochu alkoholu a ten člověk bude mít jiné reakce, třeba změní směr. A jedou mi přímo před příď a mně trvá deset vteřin, než dokážu loď zastavit,“ vysvětluje jeden z kapitánů Daniel Hagen.

Proti poslaneckému návrhu se postavil i kabinet v demisi. Premiér však změny chce. „Lidi mají chuť na pivo v nějaké rozumné míře, a proto si myslíme, že to chceme předložit v akceptovatelné formě,“ říká premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Co a kdo by měl udělat, ale premiér neřekl. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) prolomení nulové tolerance v dopravě zásadně nepřipouští. Podle něho opilí vodáci působí problémy.

Pokuty vodákům
Zdroj: ČT24

Třeba jeden z rybářů nadýchal při loňské kontrole přes jedno promile. Dalšího rekordmana má Státní plavební správa – měl  2,18 promile a stálo ho to osm tisíc korun. A nebyl jediný,  případů jsou desítky.

O prolomení nulové tolerance se teď snaží i senátoři. Podle nich by si lidé na kolech na cyklostezkách mohli dát jednu skleničku vína nebo dvě desetistupňová piva. Senátní návrh teď řeší výbory, ten poslanecký má namířeno do prvního čtení.

Vydáno pod