Žalobkyně Kodytková rezignovala kvůli kauze Lajtocha na funkci

Olomouc – Žalobkyně z olomouckého krajského státního zastupitelství Marie Kodytková rezignovala na post státní zástupkyně. Kodytková opakovaně odmítala podat obžalobu na primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a dalších pět zástupců radnice z Přerova. Na funkci rezignovala, protože jí byl spis nadřízeným odebrán.

Kauza Lajtocha a jeho pěti kolegů z magistrátu se týká rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Policisté už třikrát navrhli šestici lidí obžalovat, státní zástupkyně pokaždé jejich stíhání zastavila. Policie a státní zastupitelství se pře, zda podezřelí spáchali zločin, či nikoliv. Zatímco kriminalisté protikorupčního útvaru jsou o vině Lajtocha a dalších komunálních politiků přesvědčeni, a navrhují proto obviněné obžalovat a poslat před nezávislý soud, dozorující olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková zastávala názor zcela opačný. 

„Pan náměstek z obavy, že to zastavím, mi kauzu odebral. Já jsem obratem rezignovala na funkci. Případ dostal přidělen můj kolega, který nepochybně podá obžalobu,“ řekla Kodytková. Podle ní bylo důvodem odebrání i to, že svůj právní názor v kauze vyslovila v televizním pořadu, kde zopakovala, že podle ní o žádnou trestnou činnost nejde. „Pan náměstek mi poslal úřední záznam, že není naděje, že svůj právní názor změním a dám jej do souladu s názorem pana nejvyššího (žalobce), a tudíž mi věc odnímá. Je to pro mne naprosto nepřijatelné. Okamžitě jsem rezignovala a odcházím,“ doplnila Kodytková. Uvedla, že jí nyní běží dvouměsíční lhůta a ve své funkci končí 31. prosince. „Nejsem ochotna něco takového snášet,“ dodala. 

Rezignaci Kodytkové i odebrání spisu potvrdil šéf olomoucké pobočky krajského státního zastupitelství Vít Kasík. „Neměl jsem jistotu, že bude respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce,“ uvedl Kasík. Podotkl, že nepřemýšlel nad tím, že odebrání spisu vyvolá takovou reakci. „Paní doktorka má nárok na důchod, už několik let přesluhuje, reakce mě nepřekvapila,“ doplnil Kasík.

Vedle Lajtocha čelí obvinění také jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a také úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. Policie je navrhla obžalovat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. 

Obvinění se týká rekonstrukce přerovského zimního stadionu a domova důchodců. Obě stavby stály více, než město předpokládalo, podle policistů stojí za zvýšenou cenou obviněná šestice. Primátora viní policie z toho, že mu firma Přerovská stavební stavěla soukromý bazén za 278 tisíc korun, které sice nikdo nezaplatil, podle policistů ovšem firma peníze ani nevymáhala. U radního Zatloukala se podle policistů tatáž firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Přerovská stavební se potom podílela na městské zakázce, kvůli které policie skupinu stíhá. Náměstku Kulíškovi policisté vyčítají neformální osobní vztahy se zástupci stavební firmy, firma radního Čermáka zase zajišťovala ostrahu staveniště domova důchodců.