Škody po prudkých deštích v okolí Brd půjdou do desítek milionů. Jihozápad Čech čeká další bouřky

Události: Bouřky napáchaly milionové škody. Jihozápad Čech se obává dalších dešťů (zdroj: ČT24)

Obce ve středních a západních Čechách sčítají škody po čtvrtečních přívalových deštích, někde půjdou až do milionů korun. Hladiny během pátku postupně klesaly až k prvnímu povodňovému stupni nebo normálnímu průtoku. Neprůjezdné jsou stále některé menší silnice i železniční trať v úseku Velký Luh - Luby u Chebu.

Ve STŘEDOČESKÉM KRAJI prudké deště nejvíce zasáhly obce v okolí Brd. Mezi nejpostiženější patří Zaječov na Berounsku, kde se rozvodnily dva potoky a v noci tam platil třetí povodňový stupeň. Lidé se připravovali na evakuaci, k té ale nakonec nedošlo. 

Už po půlnoci začala voda rychle klesat, ráno obec odvolala i první povodňový stupeň. Voda v Zaječově ale zničila chodníky a dešťovou kanalizaci, škody tak dosáhnou několika milionů korun.

Přívalové deště poničily v Zaječově na Berounsku chodníky i kanalizaci. Na snímku vybagrovaný chodník připravený na výměnu potrubí
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

„Objíždím, fotím, pojišťovnu jsem pozvala. Voda nám vzala velkou část chodníku, pod kterým je dešťová kanalizace. To se všechno rozlétalo. Všechno se musí udělat v úseku 100 až 150 metrů,“ řekla starostka Irena Nezbedová. Za povodeň v obci může podle ní sucho. „Většinou nám Brdy vodu zastavily, ale teď jak bylo všechno suché, tak voda letěla dolů,“ uvedla.

V Obecnici na Příbramsku voda zaplavila několik desítek budov. Hasiči pomáhali s odčerpáváním vody a plnili pytle pískem. Poničeny jsou tři silnice a dva mosty – jeden z nich se podle starosty bude muset zbourat. Podle prvních odhadů jsou v obci škody zhruba za deset milionů korun. Třetí povodňový stupeň byl v noci také v Trhových Dušníkách na Příbramsku.

Příbram poskytla v noci obcím Obecnice, Podlesí a Trhové Dušníky pytle s pískem a plničku. „Během dneška se začnou zjišťovat škody, to vše a další věci budou součástí celkového vyhodnocení uplynulé události. Už teď je však téměř jisté, že největší škody napáchala voda, která přišla z Brd, a následně splachy z luk a polí,“ řekla mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

V Berouně dosáhla Litavka druhého stupně povodňové aktivity po druhé hodině v noci. „Povodňová komise města Beroun vyhlásila ve 2:15 stav pohotovosti. V kanalizačních šachtách u areálu TJ Lokomotiva Beroun a penzionu pro důchodce byla instalována mobilní čerpadla,“ uvedla radnice. Ráno hladina Litavky postupně klesala, od dopoledne je na prvním povodňovém stupni.

Velká voda v Lochovicích na Berounsku (zdroj: ČT24)

Hasiči měli od večera desítky výjezdů spojených s počasím, před tím, než se začaly zvedat hladiny toků, šlo především o odstraňování spadlých stromů přes silnice, odčerpávání vody ze sklepů rodinných domů nebo čištění ucpaných kanálů. Později v noci hasiči již pomáhali například také s plněním pytlů pískem.

Středočeští hasiči museli kvůli povodním několikrát zasahovat ještě v pátek dopoledne. „Většinou jde o čerpání vody ze sklepů, stíhají to pokrývat dobrovolné jednotky,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

„Včera jsme na některých místech odčerpávali vodu, ale pomoc občanům daných obcí organizuje sama obec. Většinou využije dobrovolné hasiče, které také zřizuje. V některých vážnějších případech může požádat o součinnost Hasičského záchranného sboru ČR, ale to je spíše výjimka,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

iReportér Tomáš Kraus: Kulminace Zbirožského potoka v oblasti Skryjských jezírek v 5 hodin ráno (zdroj: ČT24)

V KARLOVARSKÉM KRAJI jsou stále uzavřeny některé zaplavené silnice. Někde už voda opadla, silničáři ale budou odklízet nánosy bahna. „Silničáři dopoledne zprovoznili úsek u Dolních Niv na Sokolovsku a u Velkého Luhu mezi Skalnou a Plesnou,“ řekla ČT mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Uzavřeny zůstávají některé silnice třetí třídy.

Uzavřený je také hraniční přechod do Německa ve Vojtanově na silnici I/21 z důvodu lokální záplavy a neprůjezdné komunikaci na německém území. 

Kromě čerpání vody hasiči řešili také popadané stromy, které způsobily na řadě míst v kraji výpadky elektřiny. Dodávky elektřiny se už podařilo na většině míst obnovit, bez proudu jsou dosud jen některá místa na Chebsku.

PLZEŇSKÉM KRAJI byla hladina vysoko na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce v Rokycanech. Oba vodní toky reagovaly na množství vody, které spadlo v Brdech. Ve Strašicích na Rokycansku meteorologové naměřili za 24 hodin 83 milimetrů srážek.

JIHOČESKÉM KRAJI v pátek začala stoupat hladina říčky Smutná v Ratajích na Táborsku, která se na několik hodin dostala až na druhý povodňový stupeň. Maximální výška hladiny byla téměř 2,2 metru, čtyřikrát výš než je obvyklé.

Vlaky nejezdily na hlavní trati u Stodu

Počasí zkomplikovalo také železniční dopravu. Největší potíže byly na hlavní trati směrem do Německa v úseku Stod–Holýšov, kde voda zaplavila trať. Situaci už se tam ale podařilo vyřešit.

Přerušená je stále trať v úseku Velký Luh – Luby u Chebu. České dráhy očekávají její zprovoznění do sobotního poledne. Podrobnosti o omezení lidé najdou na webu Českých drah

Bouřky a silný déšť hrozí i v pátek

Ve čtvrtek se bouřky a déšť držely v jihozápadní polovině Čech, kde platila výstraha meteorologů s vysokým stupněm nebezpečí. Nejvydatnější déšť byl na západním výběžku Čech a v Brdech, kde během 24 hodin napršelo i přes 80 litrů na metr čtvereční, podle radarových odrazů dokonce až 100 litrů. 

Během noci na pátek déšť ustával. Ráno se přeháňky objevovaly hlavně v jižních a západních Čechách a na Vysočině, místy byl déšť silnější. Jinde v Česku naopak nepršelo skoro vůbec.

Pršelo hlavně na jihozápadě Čech, nejsilněji v Brdech
Zdroj: ČT24

Bouřky a déšť mají v pátek zasáhnout opět hlavně jihozápad země. Na Šumavě a v jižních Čechách se odpoledne a večer mohou ojediněle objevit další silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm, při kterých může spadnout až 30 milimetrů srážek. Vzhledem k předchozímu dešti se mohou rozvodnit menší toky, varovali meteorologové.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami, i když už s nízkým stupněm nebezpečí, dál trvá až do pátečních 21 hodin. Platí pro celý Plzeňský a Jihočeský kraj a jihozápad Středočeského kraje – okresy Rakovník, Beroun, Příbram a Benešov. Později večer budou bouřky ustávat.