Od Haška dávají ruce pryč. Morava se kloní na Sobotkovu stranu

Brno - Předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku podpořily další čtyři krajské organizace - večer se přidala i moravskoslezská ČSSD. Současně vyzvala členy strany, kteří byli na utajované lánské schůzce, aby se vzdali stranických funkcí. Sobotku podpořili i sociální demokraté v Praze, v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Moravskoslezští sociální demokraté dnes taktéž podpořili stranického předsedu. „Krajská organizace podporuje Bohuslava Sobotku a považuje ho za předsedu a jediného kandidáta na premiéra za sociální demokracii. Požadujeme, aby vyjednávací tým byl pod vedením Bohuslava Sobotky a aby tento vyjednávací tým měl stoprocentní podporu poslaneckého klubu,“ řekl po večerním stranickém jednání v Havířově hejtman a nově zvolený předseda krajské organizace Miroslav Novák. Moravskoslezská ČSSD zároveň vyzvala, aby se svých funkcí v předsednictvu strany vzdali všichni, kteří po volbách hlasovali pro Sobotkovu rezignaci.

I Haškova domovská ČSSD na jihu Moravy podpořila šéfa strany Bohuslava Sobotku a vyzvala některé členy, aby zhodnotili své působení v souvislosti s volbami. Otevřeně ale Haška k odchodu nevyzvala. „Tady nejde až tak o to, aby odstoupili, či neodstoupili. Tady jde zejména o jejich sebereflexi,“ uvedl předseda krajské organizace Božek. Podle jeho osobního názoru by měla trojice odstoupit z vrcholných stranických funkcí a následnou prací pro ČSSD ukázat, kde je ve straně jejich místo. Zároveň zdůraznil, že by byla škoda, kdyby ČSSD o tyto tři členy přišla. Dodal, že diskuze byla bouřlivá a usnesení schválilo 22 ze 42 přítomných.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Michal Hašek by měl odstoupit z vysoké stranické funkce, kterou zastává. A zároveň si myslím, že by neměl vykonávat dvě veřejné funkce zároveň. Je na něm, jestli si vybere poslanecký mandát, nebo hejtmanský post. Doufám, že se do neděle rozhodne.“

„Nemyslím si, že by měl být vyloučen ze strany. Má silný mandát, který dostal od voličů, není v silách strany ho zpochybňovat. Mandát je osobní.“

„V politice je mnoho situací, které jen tak tak přežijete. To, co se stalo nyní, není zas tak neobvyklé. Bohuslav Sobotka tuto situaci zvládl a dokázal, že v krizi se dokáže chovat jako skutečný vůdce, což pro něj dnes znamená slušné body navíc.“

Předsednictvo pražské organizace ČSSD také jednohlasně podpořilo šéfa strany Bohuslava Sobotku. Zároveň vyzvalo tři účastníky lánské schůzky k rezignaci. „Druhé usnesení zní, že: KVV ČSSD Praha vyzývá Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Jeronýma Tejce, aby nabídli své funkce k dispozici,“ řekl předseda pražské ČSSD Karel Klíma. Také zlínská ČSSD nesouhlasí s jednáním stranických kolegů - pučistů. Účastníci schůzky by měli podle zlínské organizace strany z celé záležitosti vyvodit osobní odpovědnost.

Bohuslav Sobotka:

"Zdá se, že puč v sociální demokracii neuspěl. Ale to, co je strašně důležité - uvědomit si to, že pokud si má sociální demokracie v budoucnu udržet schopnost vyhrávat volby, tak se bude muset změnit (…) Naši členové a sympatizanti volají po tom, aby si sociální demokracie udělala ve vlastních řadách pořádek a vrátila se rychle k jednacímu stolu o sestavení nové vlády."

Statutárního předsedu Michala Haška část ČSSD kritizuje za to, že o schůzce lhal veřejnosti i straně, a tím se stal nedůvěryhodným. Spolu s ním budou návrhu na odvolání z vysokých stranických funkcí čelit také šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Jihomoravská sociální demokracie má 3 000 členů a je třetí největší v republice. U Jeronýma Tejce se také diskutuje o jeho setrvání ve funkci šéfa poslanců.

Hašek prý mluvil o mediálním lynči a veřejné popravě

Hašek podle serveru Novinky.cz označil ve svém přibližně patnáctiminutovém projevu ke spolustraníkům některé postupy proti němu, Tejcovi a Škromachovi „za mediální lynč a veřejnou popravu“. „To, že pro dnešní usnesení hlasovala těsná nadpoloviční většina, pro mě znamená, že polovina jihomoravské ČSSD si myslí, že něco bylo dobře, a druhá, že něco bylo špatně,“ řekl po jednání Hašek. Diskuse byla podle něj „bohatá, košatá a hektická“.  

Michal Hašek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Hašek zdůraznil, že jihomoravská ČSSD jednoznačně podporuje Sobotku coby předsedu strany a potenciálního premiéra. Jakou osobní odpovědnost vyvodí z utajování schůzky v Lánech, neřekl. K celé záležitosti se vyjádří více v neděli na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Praze. 

Zároveň uvedl, že na jednání padl i „absurdní návrh na přijetí usnesení, že se Zdeňkem Škromachem kolaboroval se SPOZ“ jednáním s premiérem Jiřím Rusnokem a ministrem pro regionální rozvoj Františkem Luklem. Proti tomu se Hašek ohradil s tím, že na těchto jednáních byly domluveny pro kraje tři miliardy korun z dotací EU na dopravní infrastrukturu. Pro usnesení o údajné kolaboraci se SPOZ hlasovali čtyři přítomní. 

Také Zdeněk Škromach prý z dnešního rozhodnutí vyvodí závěry, které oznámí v neděli na ÚVV ČSSD – dnes prý byla diskuze poměrně bouřlivá: „Byly výčitky, ale i lidé, kteří se mě zastali.“ Poslanec Tejc uvedl, že atmosféra na jednání nebyla „až tak horká“. Zdůraznil, že názory členů ČSSD na jeho postup ve věci utajované schůzky v Lánech se různí. 

I okresní buňky stojí za Sobotkou, jen Brno-venkov váhá

Také některé okresní buňky už předem vyjádřily jasnou podporu Bohuslavu Sobotkovi. Ale například okresní organizace Brno-venkov se za místopředsedu ČSSD Michala Haška dočasně postavila. Ve vedení ho chce až do březnového sjezdu.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Spor uvnitř strany by mohl skončit v neděli na jednání ústředního výkonného výboru. A podle dosavadního vývoje budou nejspíš padat hlavy.  

Schůzky s prezidentem Zemanem v Lánech se účastnili kromě Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Michala Haška i hejtmani Milan Chovanec nebo Jiří Zimola, který na stranické funkce už rezignoval. Chovanec je zatím rozhodnutý rezignovat 9. prosince na post hejtmana, poslancem ovšem zůstane. Řekl také, že v úterý nabídl rezignaci na post místopředsedy strany, Sobotka ji ale nepřijal. Chovanec ji nabízí dál. 

Podle šéfa Senátu Milana Štěcha by Sobotka měl vyvodit z dosavadního vývoje závěry a pětice by měla ve straně dál pracovat jen v obcích a krajích. Ke složení mandátů by je ale nevyzýval, dostali je podle něj od občanů. Konečné rozhodnutí o osudu účastníků lánské schůzky i celé strany tedy zřejmě padne 10. listopadu na jednání ÚVV ČSSD.

Vydáno pod