České dráhy obnovily provoz na poničené trati ve Studénce

Studénka (Novojičínsko) - České dráhy v noci na dnešek obnovily železniční provoz v Studénce, jezdí tudy všechny spoje kromě pendolin. Místem, kde v pátek narazil rychlík EuroCity do spadlé mostní konstrukce, projel první vlak v 01:44. Jezdí se po jedné koleji, trolej napnutá ještě není, soupravy proto potáhnou dieselové lokomotivy, sdělil mluvčí drah Ondřej Kubala. První informace po nehodě, při které zemřelo sedm lidí a dalších sedm desítek bylo zraněno, mluvily o uzavřené trati až na pět dní.

I nadále zůstává na místě nehody lokomotiva a část mostní konstrukce. Dopoledne se odklízecí práce zaměří právě na několik desítek tun těžkou lokomotivu.

Po zprovozněné koleji budou vlaky jezdit sníženou rychlostí 30 km/h. Na původní trasu se vrátí i spoje EuroCity z Prahy do Polska a stejné spoje z Rakouska přes ČR do Polska, dále vnitrostátní spoje InterCity mezi Prahou a Moravskoslezským krajem. U osobních vlaků je možné, že budou výjimečně nahrazeny autobusy, pokud si to práce na likvidaci nehody vyžádají. U pendolin je obtížné přejít na provoz s dieselovou lokomotivou, proto budou začínat a končit v Suchdole nad Odrou, mezi Suchdolem a Ostravou je budou nahrazovat autobusy, uvedl Kubala.

Vydáno pod