Plán na rušení málo využívaných matrik se nelíbí ČSSD. Trvá i spor o zahraniční mise

Události: Plán na rušení málo využívaných matrik se nelíbí ČSSD (zdroj: ČT24)

Strany uvažované budoucí koalice se neshodují na rušení matričních úřadů. Ministr vnitra v demisi by rád uzavřel stovky z nich. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček ale prohlásil, že pokud vnitrostranické referendum účast ČSSD ve vládě podpoří, zmíněnému plánu zabrání. Stále také ještě není jistá tolerance příštího kabinetu komunisty, vadí jim plánované rozšiřování zahraničních misí. Jednání budou pokračovat až v půlce června, po skončení referenda v ČSSD.

Ministerstvo chce zrušit matriky, kde se ročně zapíše méně než dvacet narození, úmrtí a sňatků. ČSSD, která teď jedná s hnutím ANO o vládní spolupráci, to však odmítá.

„Jedním z prvních kroků by bylo zrušení tohoto záměru a věcná diskuse o tom, jak tyto služby na menších obcích udržet,“ uvedl předseda ČSSD a kandidát na ministra vnitra Jan Hamáček.

Záměr se nelíbí ani některým dalším stranám. „Bude nedostatek oddávajících, v některých lokalitách jsou už dnes zcela zaplněny termíny,“ upozornila poslankyně Starostů a nezávislých Věra Kovářová.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) ale tvrdí, že šlo jen o návrh. „Já tu debatu beru za předběžnou,“ uklidňuje.

Komunisté chtějí vyřešení misí, Hamáček změny odmítá

Mezi stranami zbývá ještě dořešit téma zahraničních misí, komunisté si totiž nepřejí jejich navyšování. Vyjednávání o této formulaci v koaliční smlouvě se zastavila a pokračovat budou až po skončení referenda.

„Situace je velmi nepřehledná a od sociálních demokratů zní spíše ne menšinové vládě ANO a sociální demokracie, tak nevíme, proč bychom měli uspěchávat naše jednání,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček ale výrazné změny v dohodnutém textu odmítá. „Já jsem od začátku měl pocit, že to je o drobné úpravě formulace. Pokud by chtěli komunisté zásadní změnu v textu, tak to už možné není,“ upozorňuje šéf ČSSD.

Hlasovací koalice ANO-SPD-KSČM znovu zafungovala

To, že spolupráce ANO a ČSSD nemusí být ideální, ukázalo podle opozice i úterní hlasování ve sněmovně. Sociální demokraté v referendu hlasují o vzniku koalice s ANO, ve sněmovně si ale poslanci ANO našli jiné spojence – společně s KSČM a SPD zablokovali projednávání kauzy novičok a výroků prezidenta Miloše Zemana.

„Milí sociální demokraté, budiž vám velkým varováním dnešní hlasování. Teď se ukázalo, že je-li úzko, hledá hnutí ANO spojence v komunistech a SPD,“ řekl předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Tady se ukazuje, že v klíčové otázce, která se týká naší bezpečnosti a naší zahraniční politiky, jsou komunisté schopni určovat, co se bude nebo nebude dít v Poslanecké sněmovně,“ podotkl šéf ODS Petr Fiala. Poslanec ANO a předseda sněmovny Radek Vondráček ale tvrdí, že jinde jejich hnutí zase hlasovalo s ODS.

Opozice chce k novičoku mimořádnou schůzi sněmovny

Část opozice chce téma novičok na plénu sněmovny i přesto projednat, a proto už sbírá hlasy pro mimořádnou schůzi. Vystoupit totiž chtěli i poslanci bez přednostních práv, kteří se novičokem zabývali.

„Proč najednou neumožní, aby zpráva byla předložena? Ta zpráva nic tajného neříká, to jsou zástupné momenty, my bychom pouze přednesli veřejné usnesení,“ řekl 1. místopředseda STAN a předseda komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství.

Nutných čtyřicet podpisů pro svolání mimořádné schůze sice opozice už prý má, pravděpodobnost, že celá sněmovna její program schválí, je ale malá. Proti by zřejmě opět byli komunisté, SPD i ANO, pro které je celá kauza uzavřená poté, co se k ní vyjádřila vláda.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po schůzce s tajnými službami odmítl Zemanovy výroky a prohlásil, že se novičok v Česku nevyvíjel, nevyráběl ani neskladoval. Šéfa Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře, na jehož vyjádření se Zeman také odkazoval, minulý týden ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová odvolala z funkce.