Soud zamítl žalobu Úřadu vlády proti půlmiliardové pokutě v kauze ProMoPro. Úřad chystá stížnost

Městský soud v Praze zamítl žalobu Úřadu vlády, kterou se bránil více než půlmiliardové pokutě v kauze ProMoPro. Tu mu před čtyřmi lety vyměřil finanční úřad kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví EU, kterou firma ProMoPro připravovala. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Úřad vlády chystá stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Soud rozhodl o zamítnutí správní žaloby. Žalobce si ještě může podat kasační stížnost. Zatím se tak ale nestalo,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Jak ale České televizi sdělila Barbora Peterová, mluvčí Úřadu vlády, ten se chystá proti rozhodnutí bránit. „Úřad vlády s rozsudkem nesouhlasí a s argumentací Městského soudu v Praze se neztotožňuje. Proti rozsudku bude podána kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedla Peterová.

Firma ProMoPro získala zakázku v roce 2008 bez výběrového řízení. Podle pražského finančního úřadu bylo zajištění ozvučení českého předsednictví EU touto firmou předražené. Proto vyměřil v dubnu 2014 Úřadu vlády pokutu ve výši téměř 551 milionů korun. Úřad ale s pokutou nesouhlasil a podal si k Městskému soudu v Praze žalobu. Pražský městský soud ji zamítl po více než třech letech.

Případem se začala už v roce 2011 zabývat policie. O dva roky později státní zástupce obžaloval celkem 12 lidí. Podle žalobce byla zakázka na zajištění audiovizuální techniky předražená o 388 milionů korun (celkově stát společnosti ProMoPro vyplatil 525 milionů korun). Soudy v kauze potrestaly jednatele firmy Jaroslava Veselého a dalších osm zástupců subdodavatelských společností. Veselý a podnikatel Vlastimil Maxa z hlavní subdodavatelské firmy NWDC dostali nejpřísnější tresty. Oba si mají odpykat devět let ve vězení. Vedle toho mají státu nahradit škodu ve výši téměř 193 milionů korun. Kauza ProMoPro tím ale zdaleka nekončí. Sedm aktérů včetně Veselého se totiž obrátilo na Nejvyšší soud, který bude rozhodovat o jejich dovolání.

Veselý měl podle předchozích verdiktů společně s Maxou předkládat úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Ostatní odsouzení podnikatelé pak takto nezákonně získané prostředky pomáhali legalizovat tím, že vytvářeli falešné faktury, převáděli peníze vylákané z Úřadu vlády na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti.

Soudy naopak osvobodily obviněnou trojici státních úředníků ze sekce pro předsednictví - někdejší šéfku sekce Janu Hendrichovou, diplomata Radomíra Karlíka a právníka Davida Mlíčka. Tři bývalí vysoce postavení úředníci ze sekce pro české předsednictví EU se podle verdiktu trestného činu nedopustili. Po státu se nyní u Obvodního soudu pro Prahu 2 domáhají odškodnění.