Člověk v tísni musí kvůli bojům omezit své projekty v Gruzii

Praha - Kvůli konfliktu v Gruzii musí omezit své dosavadní projekty v oblasti česká organizace Člověk v tísni. Načas se například přeruší provoz Horského domu, který sloužil jako turistické středisko pro cestovatele. Dům se nachází poblíž ruské hranice a nedaleko konfliktní Jižní Osetie. Člověk v tísni se nyní snaží zajistit bezpečnost svých lidí v oblasti, pak zváží, jaké další kroky podnikne.

Horský dům v Kazbegi otevřela společnosti Člověk v tísni teprve letos v červnu. Projekt platí polská vláda. „Turisté, kteří tam byli, se z oblasti stahují a nepředpokládám, že tuhle sezonu se tam nějací objeví,“ řekla Lhotáková.

Člověk v tísni pracoval s místními obyvateli také na dlouhodobých projektech, například na potlačení nelegální migrace a obchodu s lidmi, na reintegraci migrantů, kteří se do vlasti vrátili z Francie, a na rozvoji infrastruktury. Projekty se sice netýkají bezprostředně konfliktních oblastí, přesto se bude muset práce na nich alespoň dočasně přerušit.

Při násilnostech v Jižní Osetii podle posledních zpráv zahynulo 2000 lidí a počet mrtvých dále roste. Gruzínská armáda se od pátku pokouší silou obnovit kontrolu nad separatistickou a prorusky orientovanou Jižní Osetií, kde mezi obyvatelstvem převládají držitelé ruských pasů. Moskva na gruzínský postup zareagovala odmítavě a ruské jednotky zaútočily na gruzínské cíle v Jižní Osetii i mimo ni.

Vydáno pod