Do zdravotnictví ještě letos přiteče 1,5 miliardy, pomůžou nemocnicím

Praha - Zdravotnictví dostane ještě letos 800 milionů korun z navýšených odvodů státu a 700 milionů poskytne vláda v bezúročné půjčce Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Celkem si tak zdravotnictví ještě letos polepší o 1,5 miliardy korun, se kterými nepočítalo, uvedl ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Platba za státní pojištěnce byla zvýšena zákonným opatřením, které vstoupí v platnost 1. listopadu. Naopak včerejší nález Ústavního soudu, který zrušil úhradovou vyhlášku, prý zdravotnictví připraví v příštím roce asi o pět miliard.

„Zhruba půl miliardy z těchto peněz dostane VZP, zbytek bude náležet ostatním pojišťovnám. Suma pomůže eliminovat některé nejakutnější problémy českých nemocnic. Zažehnat by měla například odkládání plateb pojišťoven za péči a prodlužování čekacích dob u plánovaných operací,“ vysvětloval ministr. 

Finanční půjčku pro VZP schválila vláda ve středu, pojišťovna ovšem žádala 2,5 miliardy korun, protože právě tolik jí na konci roku bude chybět. Peníze mají přispět k tomu, aby VZP udržela lhůty splatnosti za péči.   

Holcát jednal o přílivu peněz s ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem. „Dílem půjde o finance, které získá VZP navýšením plateb za státní pojištěnce, a tedy je nebude státu vracet, dílem půjde o faktickou půjčku státu,“ doplnil ministr. Pojišťovna by měla z těchto zdrojů získat ještě letos 1,2 miliardy. Navíc může být půjčka pro VZP ještě navýšena, pokud se najdou rezervy ve státním rozpočtu. Ministr financí v demisi Jan Fischer předběžně přislíbil jednu miliardu. 

Ve zdravotním pojištění se očekává na konci roku schodek osm až deset miliard, celkem resort spotřebuje 290 miliard korun. Navýšení odvodů státu za děti či důchodce 4,7 miliardy očekávaný schodek pokryje jen zčásti. Holcát už dříve řekl, že k sanaci systému by přispěl i odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Současné ministerstvo ho však nemůže uskutečnit, alespoň ho tedy chystá. Odkupovat by se mohly pohledávky za zhruba pět miliard, ty mají podle Holcáta reálný podklad, celkem ale pohledávky přesahují 30 miliard korun.

Kvůli nálezu Ústavního soudu budou chybět další miliardy

Podle Holcáta navíc budou ve zdravotnictví chybět další miliardy kvůli včerejšímu verdiktu Ústavního soudu, který zrušil regulaci na zdravotní péči. Příští rok tak resort přijde o dalších pět miliard a do tří let prý dokonce o třicet - na to ve zdravotním systému není dostatek financí. „Ministerstvo zatím nemělo čas podrobně vyhlášku prostudovat. Já mám obavu, že jsou tam do určité míry dotčeny regulace a že to maličko ohrožuje financování zdravotnictví,“ řekl Holcát. Rozumí tomu, že lékaři zrušení regulací vítají, z hlediska rozpočtu a hospodaření ale jsou regulace podle ministra určitě nutné.   

Ministerstvo teď chystá rámcové podmínky úhradové vyhlášky pro příští rok podle zadání Ústavního soudu, příští týden je předá pojišťovnám, aby je do 8. prosince zapracovaly do svých zdravotně pojistných plánů. Podle Holcáta budou muset zřejmě politici rozhodnout o přilití dalších peněz do zdravotnictví. Znovu by tak mohly stoupnout odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané, mohla by se zvýšit spoluúčast pacientů nebo umožnit připojištění.   

Ústavní soud zrušil letošní vyhlášku jako protiústavní. Soudcům vadí snížení úhrad za tu péči, kterou vykážou lékaři nad dohodnutý limit, či odlišné úhrady pro smluvní a nesmluvní zařízení. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek potvrdil, že aplikace výroku soudu do úhradové vyhlášky výrazně zvýší náklady VZP. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček doplnil, že bez regulací hrozí nekontrolované poskytování zdravotní péče. „Když regulace nebudou moci být použity, budeme jednat, jaké jiné mantinely nastavit,“ shrnul.

Vydáno pod