Kajnar obvinil ostravskou ČSSD z podílu na puči proti Sobotkovi

Praha – Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) obvinil místní buňku ČSSD z podílu na přípravě povolebního puče proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Ostravská ČSSD vedená poslancem Adamem Rykalou podle Kajnara připravovala půdu pro to, aby po předčasných volbách mohl vládu ve straně převzít místopředseda Michal Hašek. Primátor dnes také řekl, že se ho ostravská ČSSD snaží zbavit a nejspíš bude úspěšná. Primátora, jeho náměstka Tomáše Suchardu a starostku ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárku Tekielovou ve středu vyzvala, aby opustili stranu.

„Lidé, které ovlivňoval Hašek, tady vytvořili takovou situaci, aby se lidé jako já, kteří stojí za Sobotkou, postupně nedostali do ÚVV, do předsednictva a ani do parlamentu,“ tvrdí Kajnar. Ostravská ČSSD se podle něj také snažila dostat na kandidátku co nejméně příznivců Lubomíra Zaorálka, který stojí na Sobotkově straně: „Otevřeně řečeno, kdyby měli ještě trochu více síly, tak na kandidátku nepustí ani Luboše. Čím méně příznivců Sobotky, tím to pro ně bylo lepší.“ Podle Kajnara to podobně fungovalo i v jiných regionech.

Hejtman a místopředseda ostravských sociálních demokratů Miroslav Novák ale taková tvrzení odmítá. „Mně tahle konstrukce připadá naprosto šílená. Bohužel vím, kdo panu primátorovi tyto informace nosí. Jsou to lidé, kteří právě na brněnském sjezdu běhali po výstavišti a sháněli hlasy pro Michala Haška,“ uvedl. Dodal, že tito lidé dnes nejsou součástí hlavního proudu v ČSSD a snaží se očernit některé členy ostravské ČSSD, kteří v pondělí rozhodovali na okresní konferenci strany. Právě na této konferenci padla výzva, aby Kajnar stranu opustil. „Je to vnitřní boj a je to nechutné,“ uvedl Novák, který se chce s Kajnarem osobně setkat.

Politolog Lukáš Jelínek se ale domnívá, že to je jen jedna strana mince: Kajnarova paličatost prý vedla k tomu, že si primátor udělal v kraji nepřátele, a to bez ohledu na to, k jakému táboru se místní straníci hlásí. Konflikt mezi Kajnarem a ostravskou sociální demokracií se totiž odehrál už dříve. Primátor, jeho náměstek Sucharda a Tekielová se před předčasnými sněmovními volbami obrátili na soud s podezřením, že kandidátní listina, na kterou se Kajnar vůbec nedostal, nevznikla demokratickým způsobem. Soud ale opakovaně odmítl jejich žádost o předběžné opatření.

Kdo poškozuje ostravskou ČSSD?

Lidé ve vedení ostravské ČSSD jako důvod k odchodu primátora vidí právě soudní žaloby, které tři členové sociální demokracie podali před volbami kvůli moravskoslezské kandidátce. „Petr Kajnar, Tomáš Sucharda a Šárka Tekielová podáním návrhů na vydání předběžného opatření na ČSSD poškodili dobré jméno ČSSD a dopustili se jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu,“ stojí v zápise ostravské ČSSD.

Sobotka už před volbami kritizoval situaci na Ostravsku, místní vedení kraje zase poukazuje na to, že Kajnar stranu svým jednáním poškodil. „Poškozují ji ti, kteří se bez ohledu na svůj věk snaží prodrat na místa a chytají se zejména těch lidí, kteří představují pro ně moc, a snaží se zlikvidovat všechny okolo… Rozhodně nechci zbaběle opustit sociální demokracii,“ brání se Kajnar.

Kajnar pro ČT24

„Vím, že to může vypadat jako zhrzenost. Věděl jsem, že v sociální demokracii končím. Když se někdo ohradí, tak končí, protože strana je smečka vlků, kteří musí běžet spolu. Když se někdo ohradí, tak se křičí, že nás poškozuje. Poškozují ti, co nedodržují pravidla - došlo k řadě porušení stanov: organizace, které s nimi nesouhlasily, zrušili. Ty, které nemohli ovládnout, vybudovali vedle nich paralelní, organizace ovládali tím, že tam přestěhovali lidi proti stanovám, čímž získali většinu a převzali vedení.“

Mezi jmény, která stojí za snahou zbavit se primátora Kajnara, jmenoval ostravský primátor poslance a šéfa ostravské ČSSD Adama Rykalu. Ten včera deníku Právo řekl, že účastníci konference vyzvali zmíněnou trojici k ukončení členství. Z 91 delegátů souhlasilo s výzvou 71, proti bylo devatenáct. Tekielová pro Právo řekla, že stranu neopustí, protože ji nepoškodila, a Sucharda vyjádřil překvapení, že tato výzva přišla po vyhraných volbách.

Novák: Kajnara ze strany nikdo vylučovat nebude

Petr Kajnar je na indexu už delší dobu, i když je to stále primátor a krajský šéf. Straničtí kolegové ho nenavrhli do sněmovních voleb a je pravděpodobné, že nebude ve vedení krajské organizace. Socialisté pěti z šesti okresů kraje už nominovali na předsedu hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, šestý okres prosazuje místostarostu Rýmařova Jaroslava Kalu. Kajnara opět nikdo nenominoval. Volba nového vedení bude příští pondělí v Havířově. Novák ale vyloučil spekulace, že by Kajnara účastníci konference chtěli zbavit členství ve straně. „Nikdo ho v pondělí nebude na krajské konferenci vylučovat,“ uvedl.