Po propadáku SPOZ se pod Štenglem křeslo ani nezatřáslo. Rebelka ale končí

Praha - Předseda Zemanovců Zdeněk Štengl si svou první pozici ve straně uhájil, když republikové předsednictvo odmítlo jeho rezignaci. Ani se však nemusel příliš snažit, celé to byla „šaškárna“, prohlásila po jednání rebelující místopředsedkyně Dita Portová, které naopak vedení SPOZ dveře zavřelo. Chystá se založit novou stranu.

„Dal jsem rezignaci na funkci, ale předsednictvo rezignaci nepřijalo. Takže mě pověřilo vedením do řádného volebního sjezdu,“ pronesl po jednání Štengl. Ten by se měl uskutečnit ale až zhruba za rok a půl. V prosinci čeká SPOZ mimořádný sjezd, tam se ale nový předseda volit nebude.

„Co proběhlo nahoře, to byla obrovská šaškárna. Byla to taková hra na rezignace, kdy všichni členové předsedové krajů řekli, že rezignovat nebudou,“ komentovala dění na vedení SPOZ Portová. Štengl podle ní řekl, že rezignuje, ale rád by vykonával funkci až do řádných voleb, čemuž předsednictvo vyhovělo. „To byla parta lidí, kteří neměli absolutně žádnou sebereflexi,“ dodala Portová. Podle Štengla své funkce nabídli i první místopředseda Martin Nejedlý a řadový místopředseda zodpovědný za volební kampaň Vladimír Kruliš. I jejich rezignace ale předsednictvo nepřijalo.

Strana se oklepává z volebního propadáku

Průzkumy Zemanovcům slibovaly útok na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, místo toho ale přišel debakl v podobě zisku pouhých asi 1,5 procenta hlasů. Štengl původně po neúspěchu prohlásil, že nabídne svou funkci k dispozici, nerad by ale utíkal z boje.

Řada analytiků vidí hlavní příčinu neúspěchu právě ve vnitřních sporech, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se totiž nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily. Do čela odporu se postavil někdejší blízký poradce prezidenta a čestného předsedy SPOZ Miroslav Šlouf za pražskou organizaci a Portová za plzeňskou. Obě organizace po dnešním zasedání již neexistují.