Širá Rus otevřela Remkovi svou náruč

Moskva/Praha – Ruská federace odsouhlasila angažmá komunistického europoslance Vladimíra Remka coby českého velvyslance v Moskvě. Tzv. agrément (povolení s působením nového velvyslance) od ruské strany potvrdilo i ministerstvo zahraničních věcí. Někdejšímu československému kosmonautovi tak už nebrání nic v tom, aby nastoupil svou vlivnou diplomatickou misi.

Ruská strana nominaci Vladimíra Remka schválila před deseti dny, a učinila tak ve standardní době běžné i pro jiné velvyslance - Moskva totiž proti nominaci vystupuje pouze ve výjimečných případech vyhrocených bilaterálních vztahů. Dosud ovšem není zřejmé, kdy by měl Remek do nového úřadu nastoupit; některé zdroje hovoří o tom, že by měl jako český velvyslanec začít působit už před zimní olympiádou v Soči, a tu bude Rusko hostit v únoru.

Remkova možná mise na české ambasádě v Moskvě stála letos na jaře za velkou zákopovou válkou mezi prezidentem Milošem Zemanem a tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Ten Remkovo angažmá zprvu odmítal, hlavní výhrady potom měl vůči vyslání Livie Klausové na české velvyslanectví v Bratislavě.

Miloš Zeman argumentoval tím, že v ruském prostředí je kariéra kosmonauta vysoce ceněna a „otevírá dveře“, Remek má navíc s diplomatickou misí v Moskvě už zkušenost z 90. let. Média spekulovala i o tom, že se chce prezident Remkovi odměnit, protože od něj získal veřejnou podporu před přímou volbou prezidenta, Remek navíc i uvnitř KSČM patřil mezi straníky, kteří lobbovali za to, aby Zemana podpořila celá partaj.

Vleklý spor o velvyslance, který zablokoval obsazování i dalších diplomatických misí, skončil až s pádem Nečasovy vlády, kdy Schwarzenberga v Černínském paláci zastoupil Jan Kohout. Podle šéfa TOP 09 bylo právě jedním z cílů ustavení Rusnokovy vlády, aby mohl prezident jmenovat „své“ velvyslance.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)