Kdo lže nyní? Hrad a Tejc si protiřečí o iniciátorovi tajné schůzky

Praha - Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář prohlásil, že schůzku s hlavou státu v Lánech iniciovali členové sociální demokracie. Údajně s ním chtěli prodiskutovat výsledek voleb, Mynář rozhodně popírá, že by se během návštěvy Michala Haška, Jiřího Zimoly, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Milana Chovance, který jako první z účastníků setkání otevřeně přiznal, chystal nějaký „puč“ uvnitř ČSSD. Jeroným Tejc se ale pro televizi Prima nechal slyšet s opačným výrokem, sešlost měl podle něj iniciovat Miloš Zeman.

„Jediné, co mohu říci, je, že iniciativa nebyla na straně pana prezidenta. Pan prezident jasně deklaroval a říká to pořád, že kdokoli ho požádá z politických představitelů o schůzku, rád mu vyhoví,“ řekl České televizi s tím, že se k Zemanovi představitelé ČSSD ohlásili, aby s ním probrali výsledky voleb. Kancléř se odvolává na informace přímo od Zemana.

„V žádném případě nešlo o nějakou dohodu o puči, nebo že by měl být pan Sobotka odstraněn…,“ reagoval kancléř na včerejší vyjádření Lubomíra Zaorálka. Mynář rovněž konstatoval, že on sám schůzku nezprostředkoval. „To se musíte zeptat pánů sociálních demokratů,“ odpověděl na otázku, jak se prezident Zeman o setkání dozvěděl.

Nevyhovět přání prezidenta je nevkus, hlásá Tejc

Pro televizní stanici Tejc v přímém rozporu s Mynářovými slovy uvedl, že o povolební schůzku v Lánech stál první prezident. „Pokud si dobře pamatuji, tak o to požádal pan prezident, a myslím si, že je nevkusné nevyhovět přání pana prezidenta,“ řekl.

Rozhovor s Vratislavem Mynářem o schůzce v Lánech a komentář Petra Justa (zdroj: ČT24)

Politolog Petr Just: „Nejprve třeba mohl pan Hašek pouze ve dvou komunikovat s panem Zemanem o možnosti povolebního setkání. A když prezident souhlasil, poté Michal Hašek sestavil tým, který se za prezidentem vydal.“