V nemocnicích je po havárii vlaku ve Studénce ještě 33 lidí

Ostrava - V péči lékařů zůstává po pátečním železničním neštěstí ještě 33 lidí. Stav některých pacientů zůstává i nadále vážný, u dalších budou dnes lékaři rozhodovat o případném propuštění do domácí péče. Policie také stále nezná totožnost jedné ženy, která při neštěstí zahynula. Nařídila proto testy DNA, jejich výsledky budou známé pravděpodobně v neděli. Žena může být z Polska, policisté tedy kvůli možné identifikaci poslali fotografie ženiných věcí polským kolegům. Na železnici pokračuje vyšetřování a odstraňování včerejší tragédie. Zprovoznění trati se očekává nejdříve v pondělí.

„Žádné zásadní změny se neudály, pacienti jsou i nadále v péči našich lékařů,“ uvedl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Lékaři nepředpokládají, že by některého z pacientů pustili v nejbližších hodinách do domácího ošetřování. Doba léčení bude v mnoha případech několik týdnů i měsíců. Sedm lidí leží v novojičínské nemocnici, jejich stav je zatím nezměněn. „Mladík na ARO je stabilizovaný, nicméně nadále ve velmi vážném stavu,“ zdůraznila mluvčí nemocnice Simona Součková.

O šest zraněných lidí i nadále pečuje Městská nemocnice v Ostravě. „Dva pacienti mají těžká zranění, ale nejsou v ohrožení života a rozhoduje se o jejich propuštění na standardní pokoje,“ dodala její mluvčí Anna Vidiševská. Stav zraněného 25letého Čecha, který je v olomoucké fakultní nemocnici, se podle mluvčího Egona Havrlanta zlepšuje. „Momentálně už je stabilizovaný,“ dodal.

Své jediné pacienty z páteční vlakové nehody už propustily valašskomeziříčská nemocnice a nemocnice v Bílovci. Hranická nemocnice dnes poslala domů jednu ženu a v neděli chce podle ošetřujícího lékaře propustit i jednoho ze dvou zraněných mužů. Další dva lidé, muž a žena, se z následků svých zranění zotavují ve frýdecko-místecké nemocnici.

Zavazadla a další věci z havarovaného vlaku si cestující nebo pozůstalí budou moci vyzvednout od pondělka v Novém Jičíně. V době od 07:00 do 15:00 budou k dispozici na policejním ředitelství v ulici Svatopluka Čecha 11. „K dispozici bude od pondělního rána i nově zřízená telefonní linka 974 735 111, na které bude náš policista poskytovat informace k vydávání zavazadel,“ dodala mluvčí Policie Nový Jičín Miroslava Michálková Šálková.