Klíšťata jsou hladová. Během celého víkendu bude jejich aktivita na nejvyšším stupni

O víkendu bude počasí lákat do přírody, meteorologové ovšem upozorňují na vysokou aktivitu klíšťat, která je až do pondělí na nejvyšším desátém stupni. Proto doporučují při vycházkách ven používat repelent a maximálně se vyhýbat listnatým a smíšeným lesům. Když už se tam lidé ocitnou, tak by se měli pohybovat pouze po zpevněných cestách a po návratu by se měli pečlivě zkontrolovat.

Podle meteorologů bude v pátek a o víkendu oblačno nebo polojasno s občasnými srážkami a denní teploty se budou pohybovat mírně nad 20 stupni. Právě takové počasí přitom klíšťatům svědčí, protože mají specifické nároky na vlhkost prostředí.

Nejvyšší desátý stupeň jejich aktivity tak platí až do pondělí. Aktivitu klíšťat mohou lidé sledovat i v mobilní aplikaci, kterou počátkem května vydal Český hydrometeorologický ústav. 

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je přitom riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem. A je-li infikováno, tak je samozřejmě vyšší i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. 

Česko patří mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Infikovaná klíšťata přitom číhají nejen v lesích a na loukách, ale i v parcích nebo na zahradách. Na oblasti s největším rizikem výskytu nově upozorňuje speciální mapa, která využívá i data z vesmíru.

Typicky žijí klíšťata v listnatých a smíšených lesích a v porostech křovin s bylinným patrem. Často se vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu.

V zemědělských kulturách se nevyskytují. Vzhledem ke specifickým nárokům na vlhkost prostředí nejsou klíšťata na otevřených, osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu. S nadmořskou výškou sice velikost populace klíštěte klesá, nicméně na našem území byl jeho výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa, píše ČHMÚ.

Poptávka po očkování v posledních letech roste

Zájem Čechů o očkování proti klíšťové encefalitidě v posledních letech roste, vyplývá z dat zdravotních pojišťoven. Nejvíc očkovaných je mezi dětmi, nejméně seniorů. Celkem jde asi o pětinu populace. Tímto zánětem mozku způsobeným kousnutím nakaženým klíštětem onemocní několik stovek lidí ročně, zemře několik lidí. 

Počet nemocných v posledních letech kolísá, loni byl ale nejvyšší za pět let. V počtu případů na obyvatele Česko patří k nejhorším v Evropě. Loni onemocnělo 687 lidí. Například v sousedním Rakousku je očkováno kolem 85 procent populace a nakazí se jen několik lidí.