Nenaplněný sbor. Ani lidé bez maturity policejní řady nenafukují, zatím přišli dva

Události: Policie stále trpí nedostatkem lidí, nejvíc jich chybí u cizinecké (zdroj: ČT24)

Policie se potýká s dlouhodobým nedostatkem lidí u sboru. Na začátku května jí scházelo 1900 mužů a žen. Vedení policie to zdůvodňuje tím, že se průběžně navyšuje počet tabulkových míst. Přesto se podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého situace ve skutečnosti zlepšuje.

Policejní prezidium plánovalo zaměstnávat od letošního května 42 152 policistů a policistek. Policie ale disponovala 40 252 lidmi v uniformě. Podle statistik ale od začátku roku více lidí ke sboru přišlo, než od něj odešlo, celkový přírůstek činí 119 lidí.

„Určitě se ještě neradujeme, protože na trhu práce je velká konkurence. Budeme se snažit usilovat o to, abychom v budoucnu docílili lepších benefitů pro policisty, tím přilákali větší množství a srovnali některé standardy mezi bezpečnostními sbory,“ komentuje situaci Tuhý.

Policii dlouhodobě sužuje nedostatek lidí a statistiky ukazují, že přilákat větší množství nováčků nepomohl ani náborový příspěvek. Dosahuje až 150 tisíc korun a policie ho nabízí novým zaměstnancům od počátku roku.

K policii mohou i lidé bez maturity, zatím přišli dva

Nedostatkem lidí trpí zejména středočeská a pražská oddělení, tedy v regionech s nejnižší nezaměstnaností. Z celorepublikových útvarů nejvíc příslušníků a příslušnic (skoro 460) postrádá Služba cizinecké policie.

Nově mohou k policejnímu sboru nastoupit i lidé s výučním listem. Zatím si ale policejní uniformu oblékli pouze dva muži bez maturitní zkoušky. „Obdobně jako u maturantů máme stále pevné nároky na fyzickou připravenost, psychologická vyšetření a také samozřejmě zdravotní stav. V těchto oblastech rozhodně kritéria snižovat nebudeme,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Vydáno pod