Zeman odmítl, aby se Miroslav Poche stal ministrem zahraničních věcí

Prezident Miloš Zeman na dotaz ČT řekl, že není ochoten se smířit s tím, aby se sociální demokrat Miroslav Poche stal ministrem zahraničních věcí ve vznikající vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů. Europoslanec Poche před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Zeman se během své návštěvy Moravskoslezského kraje setkal s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Ocenil, že ho seznámil s kandidáty sociální demokracie do příští vlády dříve než vedení strany. Jména však Zeman říct odmítl. Předsednictvo ČSSD bude o návrzích jednat v pátek odpoledne.

Na dotaz ČT, zda by akceptoval Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí, prezident pouze odvětil „ne“. Oba politici spolu mají dlouhodobě napjaté vztahy. Například před letošní prezidentskou volbou Poche podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

  • Devětatřicetiletý Miroslav Poche je od roku 2014 poslancem Evropského parlamentu. Členem ČSSD je od roku 1997, byl mimo jiné místopředsedou pražské organizace strany a zastupitelem hlavního města i městské části Praha 3.
  • V roce 2010 vyšlo najevo, že Poche o rok dříve skrytě financoval ČSSD. Peníze dal straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.
  • Podle kritiků z řad ČSSD svým krokem znevěrohodnil hospodaření strany. Poche se následně vzdal stranických funkcí a rezignoval na pozici lídra jedné z kandidátek ČSSD v Praze, na kandidátce však zůstal.
  • V roce 2016 byl manažerem ČSSD v krajských a senátních volbách, které skončily pro stranu neúspěchem.
  • Letos v lednu podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. „Krajská konference vyzývá občany ČR k účasti v druhém kole prezidentských voleb a doporučuje zvážit podporu takového kandidáta, který nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí ústavu a zákony. Tyto požadavky splňuje kandidát Jiří Drahoš,“ řekl na konferenci strany.
  • Zdroj: ČTK 

Kromě Pocheho přednesl Hamáček prezidentovi  i další jména. Na post ministra vnitra by mohla ČSSD podle informací ČT nabídnout právě svého předsedu, do křesla ministryně práce exnáměstkyni Gabrielu Nekolovou, ministrem zemědělství by se mohl stát exministr Miroslav Toman a ministryní kultury jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Jan Hamáček žádná jména komentovat nechtěl. Šéf ANO Andrej Babiš chce jména kandidátů svého hnutí oznámit prezidentovi až po případném úspěšném vnitrostranickém referendu ČSSD. Zeman potvrdil, že se na téma ministerských postů s Babišem ještě nesešel.

Brífink prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

S nováčky chce prezident mluvit

Miloš Zeman také uvedl, že i tentokrát se bude chtít setkat s novými ministry. „Dělám to vždycky, je to můj oblíbený sport. A většinou si je zvu do Lán a mohu říci, že až dosud si všichni kandidáti na ministry tato setkání pochvalovali,“ uvedl.

Dodal, že nepovažuje za nezbytné se setkávat s těmi ministry, kteří už ve vládě byli. „Ale jak to tak pozoruji, tak takových lidí moc nebude,“ poznamenal.

Ze současné vládní sestavy už nechce v příštím kabinetu pokračovat ministr zahraničí Martin Stropnický a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Své setrvání zvažuje také ministr dopravy Dan Ťok. V posledních dnech se spekuluje také o odchodu ministryně obrany Karly Šlechtové.

Zeman doporučil členům ČSSD podpořit koalici s ANO

Prezident také doporučil členům ČSSD, aby ve vnitrostranickém referendu podpořili koalici s ANO. „Jako bývalý předseda sociální demokracie, který jím byl osm let, si dovoluji všem členům sociální demokracie doporučit, aby v tomto referendu hlasovali pro spolupráci ČSSD s hnutím ANO.“

„Jsem si vědom toho, že někteří sociální demokraté jsou proti této myšlence a respektuji to. Jenom je dobré si všimnout, že jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli sociální demokracii k oněm nešťastným sedmi procentům,“ řekl Zeman.

Proti vládě s Andrejem Babišem jsou například senátoři ČSSD nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka a exministr vnitra Milan Chovanec, kteří s Babišem seděli v předchozí vládě. Části sociálních demokratů vadí především skutečnost, že je Babiš trestně stíhán za údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo.

V referendu bude na 19 tisíc členů ČSSD hlasovat, zda strana půjde do menšinové koaliční vlády s ANO a za podpory KSČM. Pokud vstup schválí, připadne sociální demokracii pět ministerstev. Podle dosavadní dohody má jít o resorty vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.