Vláda nepodpoří advokáty pro chudé zdarma. Rozhodovala také, co s problémovými směnárnami

Vláda v demisi nepodpoří při rozpravě ve sněmovně ani jeden ze tří poslaneckých návrhů, které posuzovala. Odmítla návrh poslanců STAN na posílení práv klientů směnáren stejně jako předlohu KSČM, podle níž by chudším lidem mohl náklady na právní zastoupení v civilních sporech nebo rozhodčích řízeních platit zcela nebo částečně stát.

Návrh Starostů ohledně směnáren by lidem umožnil odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění. Novela má ochránit zejména turisty před směnárnami, které nabízejí pro klienty nevýhodné kurzy.

Předlohu už jednou kabinet zamítl. Vláda totiž připravila vlastní úpravu zákona. Ministerstvo financí ji podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání ministrů předložilo koncem dubna. 

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Předloha také počítá s možností vrátit vyměněné peníze do dvou hodin. Řeší ale i situace, kdy bude například směnárna již zavřená. „Dále jasně stanoví, že klienti mají být o právu odstoupit od smlouvy informováni na kurzovním lístku a také na dokladu o provedení směny,“ uvedl v dubnu mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Předkladatelé z řad Starostů a nezávislých už dříve sdělili, že v případě, že vládní novela doputuje do dolní komory a bude lepší, svou předlohu stáhnou.

Kabinetem neprošel ani návrh komunistů, aby chudším lidem mohl náklady na právní zastoupení v civilních sporech nebo rozhodčích řízeních platit zcela nebo částečně stát. Vláda poukázala na to, že od července se bezplatná právní pomoc hrazená státem rozšíří a návrh KSČM by zdvojeně upravoval stejnou záležitost.

Prakticky stejnou předlohu komunisté podali v minulém volebním období. Sněmovna ji v úvodním kole podpořila, byť se k ní tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL postavila záporně. Ústavně právní výbor projednávání návrhu dvakrát přerušil, do voleb o něm poslanci nerozhodli.

Od července se novelou schválenou v minulém volebním období rozšíří právní pomoc chudším lidem hrazená státem o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem. Komunisté tehdy neuspěli s požadavkem zahrnout do bezplatné pomoci i zastupování před nejvyššími soudy a před krajskými soudy v civilních sporech.

Kabinet nepodpoří ani návrh STAN, podle něhož by vysocí státní úředníci včetně ministerských náměstků směli do budoucna zůstat řadovými krajskými zastupiteli. „Myslíme si, že by se tyto funkce neměly kumulovat. Někteří naši politici mají dvě, tři funkce, a to není dobře,“ řekl po jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Podobnou úpravu předložili Starostové už před rokem kvůli sporům o krajský mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Tehdejší koaliční vláda změnu podpořila, sněmovna v předvolebním složení ale nestihla předlohu projednat.

Drábová předloni úspěšně kandidovala za STAN do středočeského zastupitelstva, které ji navzdory tlaku ministerstva vnitra odmítlo křesla zbavit. Mandátu se vzdala až v polovině loňského roku. Rozhodla se tak po dohodě předsedy STAN Petra Gazdíka s tehdejším ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), že zákon o krajských volbách bude jeho novelou uveden do souladu se služebním zákonem.