„Nechceme zradu z Hradu.“ Lidé přišli podpořit Sobotku k soše TGM

Praha - Podporovatelé šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky uspořádali spontánní demonstraci na Hradčanském náměstí. U sochy TGM se sešly stovky lidí, kteří nesouhlasí se způsobem, jakým většina předsednictva ČSSD vyzývá Sobotku k odchodu z čela strany. Sobotka zde položil věnec k nohám prvního československého prezidenta a poté lidem vzkázal, že nejde primárně o něj, ale o principy parlamentní demokracie. Aktivitu tábora kolem místopředsedy Michala Haška označil za stranický puč a vyzval ho k ukončení „paralelního jednání“. Hašek totiž jako čerstvý šéf vyjednávacího týmu začal svolávat schůzky se zástupci možných koaličních stran. Povolební jednání chce ale předseda strany vést také.

Dav lidí, který při krátkém Sobotkově proslovu nadšeně tleskal, nesl transparenty s nadpisy „Za Sobotku a demokracii“ nebo „Hašek není budoucnost“. Vedle Sobotky se na protestním shromáždění ukázal třeba jeho zastánce Jiří Dienstbier, bývalý poslanec Stanislav Huml, další člen ČSSD Karel Březina nebo volební lídr pražské kandidátky Jaroslav Zavadil. Sobotka mimo jiné lidem vzkázal, že doufá v prezidentovo respektování výsledků voleb. Celý večer podle svých slov chtěl debatovat s lidmi, kteří ho před Pražský hrad přišli podpořit. Z toho důvodu se také neplánoval zúčastnit večerního ceremoniálu ve Vladislavském sále.

Na podporu Bohuslava Sobotky se sdružují lidé také na sociálních sítích. Na fanouškovský profil Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška, se do 18:30 přihlásilo přes 4500 lidí.

Pro Českou televizi Sobotka uvedl, že se sociální demokracie nastalou situací sebepoškozuje. „Od včerejška jsem obdržel obrovské množství stanovisek a podporu od občanů, kteří mně říkají, abych neustupoval tomu nátlaku,“ zmínil Sobotka. ČSSD si podle něj ze svých voličů „nemůže dělat legraci“.

„My jsme voličům jasně řekli, jak budeme postupovat po volbách a kdo bude kandidátem na premiéra,“ uvedl šéf strany. Podle Sobotky vnitřní poměry v sociální demokracii prostřednictvím Haška ovlivňuje hradní kancléř a člen SPOZ Vratislav Mynář a také podnikatel a místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Sociální demokracie podle Sobotky musí zůstat autonomní stranou.

Škromach: Sobotka si uzurpoval kampaň pro sebe, měl by nyní nést zodpovědnost

Místopředseda strany Zdeněk Škromach, který v neděli hlasoval pro výzvu k odstoupení Sobotky, má celou situaci za zbytečně hysterickou. Sobotka si ale podle něj příliš uzurpoval předvolební prostor pro sebe a kampaň vedl prakticky sám - proto by měl nyní při slabém výsledku nést následky. „Slávek jako předseda na sebe převzal autoritativně řízení celé kampaně, a tudíž veškerou politickou zodpovědnost… Stigmatizovat lidi ve vedení strany jen proto, že projevili svůj názor na výsledek, beru jako trochu krátkozraké,“ dodal Škromach. Vedení strany by podle něj mělo vyčkat na budoucí rozhodnutí Ústředního výkonného výboru.

Pro Sobotku je ale i nadále hlavním hlasem stranický sjezd, od kterého má předsednický mandát. Sám přitom včera navrhoval, že pokud má nést za historicky nejslabší výsledek od roku 1992 důsledky, mělo by tak učinit celé předsednictvo. Na tento týden už Sobotka svolal stranické grémium. „… Abychom si ujasnili, jak budeme vést jednání o vládě a kdo k tomu před volbami získal mandát. Myslím, že krize může být do konce týdne zažehnána,“ dodal. Sám už požádal o schůzku lídra uskupení ANO Andreje Babiše ohledně možné koalice. Zítra má podobně vyzvat také šéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

Sobotka možná doplatil na přílišnou důvěřivost, soudí Štěch

Šéf Senátu a člen stranického grémia Milan Štěch tvrdí, že pokud by měl šéf strany odejít, musí ho následovat také celé vedení, nebo minimálně první místopředseda Hašek. „On ze své pozice velmi výrazně ovlivňoval volební kampaň a celé vedení sociální demokracie,“ zmínil ve vysílání ČT Štěch. Jinak se ale za Sobotku po včerejším jednání postavil. Rozkol ve straně je podle něj důsledkem toho, že Sobotka byl k výběru svých kolegů někdy až příliš naivní.  

Milan Štěch:

„Myslím si, že Slávek Sobotka odvádí maximální práci. Je typem kolektivního vedení než nějaké autority. Myslím si, že je dobrý předák a že by zemi spravoval dobře. Situace je o to horší, že je možná příliš důvěřivý a v určité době nebyl trochu razantnější, aby si prosadil osoby, kterým by opravdu důvěřoval.“

Štěch také odmítl názor Škromacha, že by byl předseda strany ve vedení kampaně příliš dominantní. „Vůbec není pravda, že by někdo byl mimo. Každý se mohl v té kampani angažovat. Já si myslím, že tu odpovědnost musí nést všichni, anebo potom nikdo. O tom musí rozhodnout ústřední výkonný výbor,“ dodal Štěch.

  • Sobotka byl v neděli předsednictvem ČSSD vyřazen z vyjednávacího týmu a vyzván k rezignaci na post předsedy strany. To odmítl a jednání svých oponentů v čele s Michalem Haškem označil za pokus o puč. V tomto týdnu se sejde stranické grémium, aby stanovilo termín širšího zasedání strany - Ústředního výkonného výboru. Pro odstoupení předsedy strany by musely hlasovat tři pětiny členů výboru.
Vydáno pod