ANO nezveřejní jména svých ministrů před referendem v ČSSD. Řešit musí i „vojenské“ požadavky KSČM

Události: ANO nezveřejní jména svých ministrů před referendem v ČSSD (zdroj: ČT24)

ANO nezveřejní jména svých ministrů v případné vládě s ČSSD před vnitrostranickým referendem v sociální demokracii, které začne příští týden. Požadavek předsedy ČSSD Jana Hamáčka odmítl šéf ANO Andrej Babiš. Oba lídři o věci chtějí ještě mluvit. Část sociálních demokratů totiž chce znát jména ministrů, aby mohli o vstupu do vlády kvalifikovaně rozhodnout. Hnutí se musí věnovat také komunistické podmínce nenavyšovat vojenské mise v cizině.

ČSSD už slíbila, že svých pět kandidátů pro chystaný kabinet před hlasováním zveřejní, hnutí ANO ale takový krok nemá v plánu. „Určitě nezveřejníme jména ministrů. Řeknu je nejdřív panu prezidentovi, jak je dobrým zvykem,“ prohlásil Babiš.

Termín jeho setkání s prezidentem Milošem Zemanem nebyl podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zatím stanoven. O setkání s hlavou státu požádal i předseda sociální demokracie Jan Hamáček, podle mluvčího se sejdou 23. května.

Babiš se chce sejít také s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana by měla menšinovou vládu ANO s ČSSD tolerovat. Filip o víkendu po jednání širšího vedení KSČM řekl, že komunisté nemohou vládu podpořit, pokud v návrhu programového prohlášení zůstane závazek posilování zahraničních misí české armády.

„Vyvolalo to takovou bouři na ústředním výboru, že pokud by to ve vládním prohlášení zůstalo, tak by nebyla podpora KSČM možná,“ pohrozil předseda KSČM Vojtěch Filip. S Babišem chce řešit i další výhrady, které komunisté k programovému prohlášení mají. Schůzka by se podle Filipa měla uskutečnit po čtvrtku, kdy se vrátí z cesty do Kazachstánu.

„KSČM o tom samozřejmě v minulosti mluvila, ale nevnímali jsme to až tak, jak to teď vypadá, jako nějaký zásadní problém,“ řekl Babiš. S Filipem se chce potkat, „jakmile bude čas“. „Vzhledem k závažnosti požadavku se v rámci ANO musíme samozřejmě sejít,“ uvedl místopředseda hnutí Richard Brabec.

KSČM: Je to nehorázné, potřebují nás

V pondělí KSČM upřesnila, že nejvíc jí vadí plán na posílení vojenské mise v Afghánistánu o 140 lidí a návrh na vyslání 95 nových vojáků k posílení obrany Litvy, Lotyšska a Estonska. 

„To je prostě něco nehorázného. Oni nás potřebují, vědí, že budou potřebovat podporu našich 15 hlasů ve sněmovně a chovají se s prominutím jako ignoranti,“ uvedl místopředseda výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM).

„Komunisti mě nepřekvapují, protože mi někdy připadá, že je to pátá kolona Kremlu,“ reagoval na požadavky komunistů člen výboru Jan Bartošek z KDU-ČSL. 

Vládní návrh na rozšíření zahraničních misí v Afghánistánu nebo v Iráku budou už tento týden projednávat i senátoři. Podle šéfa bezpečnostního a zahraničního výboru Františka Bublana (za ČSSD) by měl návrh bez větších problémů projít. „Jedná se o velmi závažnou věc. Myslím si, že ten návrh bude přijat,“ řekl.

Plán na zvýšení počtu českých vojáků v zahraničí projednávali i členové výboru pro obranu, návrh ale neschválili. Třeba ODS nebo Pirátům se nelíbilo, že návrh předkládá vláda v demisi. Poslanci by mohli o posílení zahraničních misí rozhodnout v létě.

ČSSD už program otevírat nechce

Sociální demokracie však dohodnutý program koaliční vlády otvírat nechce. „Nevidím důvod ani možnost to nějak přehodnocovat. Stali bychom se nespolehlivým spojencem v rámci NATO. To je cesta, kterou jít nechci. (…) Chci nejdřív slyšet, co KSČM vadí. Nejsem ochoten připustit pošlapávání jakýchkoli našich spojeneckých závazků,“ řekl šéf strany Jan Hamáček deníku Právo. Chce se proto ještě tento týden znovu sejít s Babišem.

Vadí mu také, že ANO nechce říct jména svých ministrů. Hamáček řekl, že to s Babišem bude řešit. Vedení ČSSD totiž rozhodlo, že jména svých pěti ministrů zveřejní před vnitrostranickým referendem – tedy pravděpodobně tento týden.

Nejčastěji se mluví o tom, že by ministrem vnitra mohl být Jan Hamáček a ministrem zahraničí pravděpodobně dosavadní europoslanec Miroslav Poche.

Nabídku účasti ve vládě dostala také Gabriela Nekolová, která má nyní na starost obnovu Ústeckého a Karlovarského kraje. Ústecká ČSSD je však jednou z těch, které koaličnímu projektu nefandí. Regionální buňku chce ještě do konce týdne navštívit Hamáček a diskutovat o možné změně postoje.

ČSSD nechce podepisovat dohodu s komunisty

Sociální demokraté o víkendu také oznámili, že zajištění podpory pro menšinovou vládu má na starosti hnutí ANO jako vítěz voleb. ANO podle nich uzavře dvoustrannou dohodu s KSČM o toleranci vlády, ČSSD ji podepisovat nebude.

Takový postoj ale kritizoval bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec, podle něj by tak sociální demokraté ručili za dohodu, kterou by vůbec neznali. To, že by smlouvu podepsalo pouze ANO, označil za pokus obejít Bohumínské usnesení, které ČSSD přijala v 90. letech a které jí zapovídalo spolupráci s KSČM na vládní úrovni.