Pražský hrad se nezvykle široce otevřel návštěvníkům. Začala nová sezona

Události: Pražský hrad zahájil letní turistickou sezónu (zdroj: ČT24)

Vstup do všech objektů sídla českých prezidentů zdarma – tak v sobotu zahájil Pražský hrad letošní letní turistickou sezonu. Lidé si mohli tradičně prohlédnout Starý královský palác a všechny další návštěvnické objekty. Nově pak také reprezentační prostory v Novém královském paláci. Volně přístupné byly i výstavy ke 100. výročí založení Československa.

Zájemců o prohlídku bylo během soboty hodně. Například před devátou hodinou ranní se fronty tvořily hlavně před vstupem do Nového královského paláce nebo do Svatovítské katedrály. Čekání bylo na desítky minut. 

První zájemce o prohlídku přivítal před vchodem do Španělského sálu ředitel odboru styku s veřejností Kanceláře prezidenta republiky Martin Hakauf. Jeho lidé pak poskytovali návštěvníkům informace, zejména o historii, která danými prostorami „prošla“ nebo k čemu slouží místnosti dnes. 

Návštěvnické nebo reprezentační prostory sídla českých prezidentů si lidé můžou prohlédnout zdarma pravidelně každý rok, vždy ale odděleně. Kompletně otevřený Pražský hrad – tak jako tuto sobotu – bývá zcela výjimečně. 

  • Rok                                Počet návštěvníků (v milionech )
  • 2013                              1,7 
  • 2014                             1,8 
  • 2015                             1,9    
  • 2016                             2,1 
  • Zdroj: CzechTourism

Pražský hrad patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější památky v Česku. Každý rok je přitom takových turistů o 100 až 200 tisíc víc než v roce předchozím. V roce 2016 jejich počet přesáhl miliony dva. To jsou ale jen ti, co na Hradě navštíví nějakou výstavu či jinou zpoplatněnou akci. Těch, co si památku prohlédnou pouze zvenku, je téměř čtyřikrát tolik. Podle údajů za loňský rok osm milionů lidí. 

Druhým nejnavštěvovanějším zámkem či hradem byl loni Český Krumlov s necelým půl milionem návštěvníků (466 tisíc). Dále pak Lednice (418 tisíc), Hluboká nad Vltavou (296 tisíc), Karlštejn (228 tisíc) či Kroměříž (185 tisíc). 

Bezpečnostní kontroly na Hradě

V minulosti byl areál Pražského hradu volně přístupný pro veřejnost. Už dva roky to neplatí – každý, kdo chce byť jen na nádvoří nebo do zahrad, musí projít bezpečnostní kontrolou. Tak tomu bylo i v sobotu. S jednou změnou – kontrolních stanovišť mimořádně přibylo.

„Kontroly garantují bezpečnostní složky. Nicméně jsme od nich dostali informaci, že byly personálně posíleny veškeré vstupy do areálu Pražského hradu,“ řekl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. 

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře by se ale kontroly měly změnit vzhledově. Tak aby nevypadaly jen jako provizorní přístřešky. Nově by mohly být zastřešené a vytápěné. A s tím bude nejspíš souviset také změna místa. 

K zavedení kontrol vedla v minulosti zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě i mezera v bezpečnostních opatřeních přímo na Hradě. V září 2015 totiž členové skupiny Ztohoven v převlečení za kominíky vyvěsili místo prezidentské standardy červené trenýrky (loni v září potvrdil odvolací soud pravomocně podmíněné tresty pro členy skupiny).  Skrz rámy začali návštěvníci Hradu procházet o necelý rok později.