Zranění leží v devíti nemocnicích, ostatní cestující už dorazili do Prahy

Ostrava - Na železnici podle posledních informací zemřelo sedm lidí, přes 70 jich bylo zraněno, z toho 15 těžce. Všichni byli rozvezeni do devíti nemocnic. Kromě Ostravy a Olomouce, také do Nového Jičína, Frýdku-Místku, Bílovce, Hranic a Valašského Meziříčí. Krevnímu centru Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě se kvůli náporu těžce zraněných rychle tenčily zásoby skupiny 0 minus a A minus. Veřejnost ale zareagovala rychle a centru už krev nechybí. Na místo nehody přijel i předseda vlády Mirek Topolánek, vicepremiér Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček. Nezranění cestující odjeli do Prahy náhradním vlakem.

V Ostravě zatím převzali 25 zraněných lidí. 15 jich zůstává hospitalizováno. Tři z nich mají kritická poranění dolních končetin a hrudníku, dalších pět je ve velmi vážném stavu. Mezi pacienty jsou i příslušníci polské a slovenské národnosti. Na místě jsou i psychologové, kteří pomáhají příbuzným.

Olomoucká letecká záchranná služba vyslala na místo jeden vrtulník a dvě posádky ve vozech. Vážně zranění byli transportováni do Fakultní nemocnice Olomouc a Ostrava. Tři středně težce zranění pacienti byli převezeni na chirurgickou ambulanci Nemocnice Hranice. Pro bližší informace byly zřízeny také dvě krizové linky: 974723201/202. Na Hlavním nádraží v Praze je krizové centrum pro ty, kteří čekali na pasažéry vlaku. Na místě je i psycholožka, která je připravena poskytnout příbuzným pomoc.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Egona Havrlanta přijali pětadvacetiletého pacienta s mnohočetnými zlomeninami, který byl dopraven vrtulníkem a nyní je na operačním sále. Týmy lékařů na operačních sálech a oddělení ARO a JIP jsou připravené i ve Vítkovické nemocnici. Zatím zde žádný pacient přijat nebyl.

Na místo nehody přijel i Topolánek s Čunkem

Na místě jsou záchranné složky včetně hejtmana Evžena Tošenovského, který ihned svolal jednání bezpečnostní rady a krizového štábu kraje. Na místo nehody už přijel i předseda vlády Mirek Topolánek, vicepremiér Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček, kteří zde řeší konkrétní zajištění pomoci. Vláda se bude katastrofou zabývat 20. srpna. „Budeme řešit jak materiální, tak i osobní případné následky havárie,“ řekl Topolánek. Do Studénky přiletěl také polský premiér Donald Tusk.

Fakultní nemocnice v Ostravě přijímá těžce raněné po nehodě vlaku ve Studénce
Zdroj: ČT24