Novým rektorem Univerzity Karlovy bude Tomáš Zima

Praha - Novým rektorem Univerzity Karlovy bude někdejší děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima. Do 3. kola tajné volby postoupil jako jediný kandidát, od akademického senátu získal 42 hlasů z celkových 70. Zima nastoupí do funkce v únoru 2014, univerzitu povede do roku 2018, musí ho ale ještě potvrdit Hrad. Z trojice původních kandidátů vypadl v první části hlasování děkan Filozofické fakulty Michal Stehlík. Ve druhém kole pak prorektor Stanislav Štech.

Jelikož v prvním kole nikdo nezískal nadpoloviční počet hlasů, postoupili dva uchazeči s nejvyšší podporou do kola druhého. Ze druhého kola pak s 33 hlasy postoupil pouze Tomáš Zima. Ten získal nejvíce hlasů i v prvním kole - 26 hlasů. Stanislav Štech získal v prvním kole 22 hlasů, ve druhém pak 27 hlasů. Michal Stehlík vypadl již v prvním kole, a to s 20 hlasy. Pro zvolení nového rektora bylo potřeba 36 hlasů. V akademickém senátu je 34 studentů a 36 pedagogů.

Nový rektor bude mít pod sebou 17 fakult a několik dalších ústavů a vědeckých pracovišť. Celkem na nich studuje přes 52 000 studentů. Současný rektor Václav Hampl už na funkci znovu kandidovat nemohl, protože školu vedl dvě po sobě jdoucí funkční období. 

„Budu se snažit, aby se univerzita rozvíjela jako moderní, vizionářská, ale i tradiční instituce,“ řekl Zima České televizi po svém zvolení. Jako prioritu vnímá nové formy vzdělávání, rozvoj informačních systémů nebo přípravu na evropské projekty. Akademickému senátu by chtěl rovněž předložit návrh, který by pomohl podfinancovaným malým oborům: „Některé mzdy jsou nedůstojné Univerzity Karlovy.“ Zima slibuje i nové prestižní studijní obory či speciální vzdělávací programy pro pracovníky ve školství, zdravotnictví či státní správě. Více výuky by podle něj mělo probíhat v angličtině.

Na nového rektora čeká také stavba obřího vědeckého kampusu v centru Prahy - Globcentrum a Biocentrum má na pražském Albertově vznikat od roku 2016. Už nyní se Univerzita Karlova podílí na budování biomedicínského centra Biocev ve Vestci u Prahy. Rektor se bude také zřejmě podílet na přípravách vysokoškolského zákona, který akademici Univerzity Karlovy opakovaně připomínkovali.

Tomáš Zima (47) vedl 1. lékařskou fakultu do loňska, nyní působí jako přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky. Věnuje se klinické biochemii, vnitřním nemocem a léčbě nemocí ledvin (nefrologii). V minulosti pracoval také na hemodializačním středisku pražské záchytky.

Vydáno pod