Policie netuší, kdo po sněmovních volbách zaútočil na volební web ČSÚ. Případ odložila

Loňský útok na volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstane neobjasněn. Policie podle serveru iRozhlas.cz případ odložila, protože pachatele nedokázala nalézt. Takzvaný DDoS útok způsobil výpadky webu Volby.cz i záložních stránek Volbyhned.cz v době, kdy na ně měla proudit data z průběhu sčítání výsledků voleb do Poslanecké sněmovny.

Policie se již nezabývá hackerským útokem na volební weby. „Policejní komisař věc odložil usnesením. Nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující zahájení trestního stíhání konkrétní osoby,“ řekla ČT mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová. 

Že při sčítání výsledků voleb weby čelily útoku DDoS, kdy se hackeři snaží cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou, a nešlo o nepřipravenost na velký zájem voličů o výsledky, nebylo zřejmé ihned.

ČSÚ nejprve odkazoval na technické potíže svého dodavatele, kterým byla společnost O2. Že ve skutečnosti došlo k hackerskému útoku, oznámil úřad až den po volbách.

Jak vypadá DDoS útok? Odpovídá Jaromír Marušinec, VUT Brno (zdroj: ČT24)

Mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková upřesnila, že k prvnímu útoku došlo krátce po uzavření volebních místností ve 14 hodin, pokus o poslední přišel v 16:30. Tehdy ale již programátoři dokázali útok odklonit.

Mluvčí ČSÚ Petra Báčová zdůraznila, že útok na volební weby neměl vliv na předávání a zpracování výsledků voleb.

Jak úřad, tak jeho dodavatel, ujistili, že posílili bezpečnostní opatření. Policie jim s nimi však nedokáže pomoci v tom ohledu, že by dokázala zjistit alespoň přibližné okolnosti útoku. „Nepodařilo se zjistit ani lokalizovat původce tohoto útoku,“ řekl Českému rozhlasu státní zástupce Richard Houdek.