Kauza novičok: Poslanci vyzvali prezidenta, aby zachovával režim utajovaných informací

V Česku se novičok nevyráběl ani neskladoval, shodli se poslanci (zdroj: ČT24)

Čeští experti nevyrobili novičok ve složení, kterým byl ve Velké Británii otráven bývalý agent Skripal a jeho dcera. Sněmovní komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství to řekl jeho šéf Jan Beroun. Potvrdil také, že podobné látky v Česku vznikají pouze cestou laboratorní mikrosyntézy pro výzkumné a ochranné účely, což se podle mezinárodních úmluv nepovažuje za jejich výrobu. Komise také vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací.

Zeman minulý týden s odkazem na vojenské zpravodajce uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní kontrarozvědka BIS ale dospěla k závěru, že A230 není novičok. Prezident k tomu uvedl, že rozvědky poskytly ve své zprávě rozdílné informace.

Podle předsedy komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Víta Rakušana (STAN) ale zprávy BIS a Vojenského zpravodajství v rozporu nebyly. Na tiskové konferenci po jednání komise pak uvedl, že je načase začít se opírat o fakta a nezpochybňovat pozici Česka i v očích spojenců v rámci NATO. „Je i na místě nezpochybňovat práci našich zpravodajských služeb, protože z našeho pohledu se nedopustily rozhodně žádné chyby,“ dodal.

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun podle něj poslancům ukázal zprávu, kterou dostal prezident. „A z té podle naší interpretace – a byla na tom shoda napříč politickým spektrem v rámci komise – jasně vyplývá, že novičok v ČR vyráběn nebyl,“ řekl Rakušan v ČT24.

Vyjádření komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství (zdroj: ČT24)

„Lidé z Vojenského zpravodajství by byli velmi rádi, kdyby už tato kauza, kterou považují spíš za pseudoproblém, prostě skončila. Potřebují klid na to, aby se mohli zabývat mnohými tématy, která mohou být reálným rizikem pro Českou republiku do budoucna. Ani jim neprospívá, že jsou stále v nějakém mediálním zájmu,“ uvedl Rakušan.

Zprávou komise se bude sněmovna zabývat v druhé polovině května. TOP 09 ale požaduje mimořádnou schůzi. „Komise v porovnání s prezidentem republiky nemá tu váhu. Já jsem přesvědčen, že je potřeba, aby došlo k usnesení Poslanecké sněmovny,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Při nejasnostech věc konzultujte, vyzvali Zemana poslanci

Komise v prohlášení vyzvala prezidenta, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací: „A v případě nejasností, aby danou věc konzultoval primárně s vládou a s českými tajnými službami,“ uvedli členové komise.

Zeman na to při návštěvě Polska reagoval slovy, že se při tvrzení o výrobě novičoku v Česku opíral o únorové vyjádření ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. „Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl,“ řekl prezident.

Šafář ale řekl, že se otravné látky v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a jen v řádu gramů. Podle něj tedy nejde o výrobu, ale spíše o „laboratorní přípravu malého množství“ kvůli otestování jejich vlastností. Jeho ústav má k tomu souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Upozornil, že žádná odborná literatura přesně nestanovuje, jaká látka se označuje jako novičok.

V Česku se novičok nevyráběl, řekl také zahraniční výbor

Problematikou se neveřejně zabýval také zahraniční výbor sněmovny. Části jednání se účastnil také šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) došel také k závěru, že se na území Česka nikdy nevyráběla ani neskladovala žádná látka typu novičok. Upozornila, že příprava pro laboratorní testy není považována za výrobu. „Výroba znamená skladování v litrech a hektolitrech,“ upřesnila. 

„V České republice se látky typu novičok ani nevyráběly, ani neskladovaly,“ uvedl také předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Šlechtová: Na území ČR se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok (zdroj: ČT24)

Zemanovo prohlášení minulý týden využilo Rusko jako „důkaz“ vyvracející obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na bývalého agenta Sergeje Skripala stojí Moskva. Prezidentovy výroky se staly terčem kritiky většiny českých parlamentních stran. Podle nich nesloužily zájmům Česka ani bezpečnosti země, ale naopak pomohly ruské propagandě. Prezident čelil i kritice za zveřejnění informací, které rozvědky označily za tajné.

Ministerstvo obrany po výrocích prezidenta uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by mohly uniknout z laboratoří.