Tendr na vybavení nemocnice v Kolíně prý vyhovoval dvěma firmám

Praha – U soudu dnes v kauze Rath vypovídal jednatel zdravotnické společnosti Medinet Petr Kožner. Podle něj byla zakázka na vybavení kolínské nemocnice předem domluvená – zadávací dokumentace podle něj vyhovovala pouze dvěma firmám. Kožnar uvedl, že nastavení tendru mohly splnit je dvě firmy - HOSPIMED a PURO-KLIMA. Její manažeři jsou mezi obžalovanými i kvůli dalším zakázkám, vítězem byl nakonec HOSPIMED.

Podle Kožnara byla prý zadání tendru velmi přesná, například u některých zařízení šlo o popis z katalogu se zařízeními, jako byly počty tlačítek na strojích a podobně. „Byla to kritéria, která jsme vyhodnotili tak, že je velmi málo firem, které jsou to schopné je splnit,“ uvedl Kožner. 

Pokud jsou podmínky tendru omezující, společnost se může obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kožner to neudělal údajně kvůli předchozím zkušenostem. Podání námitek je podle něj časově a finančně náročné. „Pokud nemáte nějakou perspektivu, že vám to přinese prospěch, není dost dobře možné pro firmy, jako jsme my, abychom se tomuto procesu věnovali,“ dodal.   

Advokáti obžalovaných se však snažili jeho výpověď zpochybnit. Například Zdeněk Kubica, obhájce podnikatelky Lucie Novanské, která podle obžaloby pořádala zakázky a požadovala úplatek, narážel na to, že součástí tendru bylo zařízení, které Medinet nedodává. Kožner uvedl, že v zadání mohla být i jiná zařízení, a pak by se firma mohla soutěže účastnit.   

Obžaloba viní v kauze 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Kromě zdravotnictví se údajně týkaly oprav staveb. Podle státního zástupce Petra Jiráta se dopředu domlouvaly vítězné firmy, přičemž ostatní dělaly v tendrech „křoví“, aby vše vypadalo navenek v pořádku. Rath prý o všem věděl coby hejtman. Hrozí mu nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Vydáno pod