Zástupci ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení. Komentovat ho zatím nechtějí

Zástupci ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení vlády. Po jednání obou stran to oznámila mluvčí ANO. S výsledkem chtějí podle ní obě uskupení nejprve v pátek seznámit své stranické orgány, proto ho zatím nebudou komentovat. S šéfem ANO Andrejem Babišem se po jednání ANO se sociálními demokraty sešel také předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana má vládu tolerovat.

Filip, který má text návrhu programového prohlášení vlády k dispozici, v ČT řekl, že dokument splňuje KSČM pro toleranci vládě. O jeho obsahu nemluvil s odkazem na informační embargo platné do pátku. Přesto ale naznačil: „My jsme chtěli daňovou progresi a sektorovou daň. Ta tam není.“

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) před jednáním s ČSSD řekl, že jeho hnutí si chce mimo jiné vyjasnit pojistky proti růstu nemocnosti, ke které by mohlo vést obnovené proplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. „I zástupci sociální demokracie řekli, že rozumí tomu, že je tady obava z toho, že ve chvíli, kdyby ta krátkodobá nemocnost skokově se vrátila tam, kde byla, tak by to v dnešní situaci skoro plné zaměstnanosti mohlo vést ke kolapsu desítek a stovek podniků,“ uvedl Brabec.

Jasno podle něj před jednáním zcela nebylo ani v rozdělení ministerstev, ani v jejich personálním obsazení. To však podle mluvčí ANO předmětem středečního jednání nebylo. Sociálním demokratům by podle dosavadních dohod měla připadnout vedle vnitra, o které se vedly největší spory, i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Andrej Babiš a lídr ČSSD Jan Hamáček se prozatím shodli v pondělí na textu koaliční smlouvy. Podle předsedy ČSSD byly vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které strana ve smlouvě chtěla mít. S přesným zněním návrhu dohody chce seznámit nejprve v pátek vedení sociální demokracie. Ve stejný den má vyhlásit vnitrostranické referendum o souhlasu s koaliční vládou ČSSD a ANO, kterou by tolerovala KSČM. To má trvat až do začátku června. V pátek 11. května se má sejít také poslanecký klub ANO.