Jako první přišli k volbám Češi v Americe

Praha - V Brazílii a Argentině se už s úderem 19. hodiny SEČ začalo díky časovému posunu volit do Poslanecké sněmovny. Čeští krajánci přicházejí k urnám na tamní ambasády, následovat je budou ještě dnes také lidé pobývající na Kubě, ve Spojených státech a v Kanadě. Volební místnosti budou otevřeny na 104 místech ve světě, a to převážně na českých velvyslanectvích nebo také ve městech, kde působí čeští vojáci.

V Brazílii i Argentině se hlasování zatím rozjíždí. V Brasílii přišlo zatím volit šest ze 24 lidí zapsaných na volebních seznamech, řekl konzul Viktor Dolista. Velvyslanectví v brazilském hlavním městě očekává, že volit bude něco přes polovinu zapsaných voličů - podobně jako při letošních prezidentských volbách.

V Buenos Aires hlasovalo zatím sedm Čechů ze sta zapsaných na voličských seznamech a dva lidé s voličským průkazem. Konzul v argentinském hlavním městě Milan Frola předpokládá, že další voliči přijdou později dnes po skončení místní pracovní doby a že hlavním volebním dnem bude zřejmě pátek.

Volební místnosti v Americe budou otevřeny od 14:00 do 21:00 místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek 25. října. Volby se překvapivě rychle rozjely v New Yorku a Chicagu, kde
odvolilo během prvních třech hodin na 50 lidí. První voličkou v New Yorku byla tradičně Vrzáňová. kanadském Torontu se zdá být volební účast zatím spíš průměrná. Během prvních necelých tří hodin odvolilo kolem 25 lidí

Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku. Speciálně pro členy České filharmonie bude připravena volební místnost v japonském Kjótu, kde budou hudebníci právě koncertovat.Volební štafeta se z USA přesune podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se bude podobně jako v Česku hlasovat standardně v pátek a v sobotu.

Souběžně s otevřením místností v zahraničí také završily strany své kampaně závěrečnými mítinky, od 20:00 se pak v superdebatě České televize utkávají lídři devíti politických stran.

K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů 7 989 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvýší o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem. Při sněmovních volbách v roce 2010 bylo do voličských seznamů předem zapsáno podle ministerstva zahraničí 6 601 krajanů, nakonec ale mohlo díky voličským průkazům hlasovat zhruba 10 670 osob. Svého práva ale využilo pouze 8 222 voličů, což odpovídá počtu obyvatel menšího města.

Zeman: Kdo nevolí, volí, ale neví o tom

Den před oficiálním otevřením volebních místností vyzval prezident Miloš Zeman občany, aby využili své právo volit, ať už by volili kohokoliv. Když někdo totiž nejde k volbám, tak jeho hlas propadá a automaticky se přerozděluje úměrně mezi všechny strany, které se dostaly do sněmovny. „Takže se může stát, že nevolící volič dá část svého hlasu i té straně, kterou by sám v životě nevolil,“ řekl prezident.

Zemanův vzkaz voličům

„Jděte k volbám, ať už budete volit kohokoliv… Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom. Protože když někdo nejde k volbám, jeho hlas propadne, a tedy se automaticky přerozdělí v poměru v zastoupení parlamentních stran. Takže se může stát, že nevolící volič dá část svého hlasu i té straně, kterou by sám v životě nevolil. Volí všechny politické strany úměrně jejich proporcím.“

Jak vypadala sněmovna v letech 1992 až 2003? Podívejte se na Infografiku.

Letos si Češi v zahraničí budou moci poprvé vybírat poslance ze středočeských kandidátů, které jim v souladu se zákonem losem přidělila Státní volební komise. V cizině mohou čeští občané volit od roku 2002, kdy si vybírali z jihomoravských kandidátek. Při dvou předchozích volbách jim los určil jihočeské kandidáty.

Volební kampaň vrcholí, diváky ČT čeká předvolební superdebata

Lídři devíti stran se proti sobě večer postaví v předvolební superdebatě České televize. Zúčastní se jí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, volební lídr SPOZ Zdeněk Žák, předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura, zakladatel hnutí ANO Babiš, předseda KSČM Vojtěch Filip a lídr Strany zelených Ondřej Liška. (Více čtěte zde)

ODS a TOP 09 svou kampaň završí mítinky v Praze na Andělu, respektive na náměstí Jiřího z Poděbrad, vedení ČSSD a lídr ANO Andrej Babiš se zase představí na svých závěrečných tiskových konferencích.