Prezident ode mě dostane text dohody s ČSSD, řekl Babiš po setkání se Zemanem

Babiš: Slíbil jsem prezidentovi text dohody s ČSSD (zdroj: ČT24)

Předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš slíbil prezidentu Miloši Zemanovi, že mu dá konečný text návrhu programového prohlášení a koaliční dohody možné vlády ANO a ČSSD. Jména ministrů případného nového kabinetu, který by měla v Poslanecké sněmovně tolerovat KSČM, neprobírali.

„Čekáme v pátek, de facto, že bude hotov text programového prohlášení nebo koaliční smlouvy. Ještě nevíme, zda to budou dva dokumenty, nebo jeden,“ uvedl po setkání s prezidentem Zemanem premiér v demisi.

Na personálie bude času dost

Vyjednavači ANO a ČSSD už dohodli návrh koaliční smlouvy, debatu o programovém prohlášení by měly vyjednávací týmy dokončit ve středu odpoledne. Zemanovi chce premiér v demisi předložit až definitivní znění dokumentu nebo dokumentů, protože to podle premiérových slov prezidenta zajímá.

Sociální demokraté by měli mít ve vládě pět ministrů. Babiš řekl, že o konkrétních jménech se zatím nemluvilo ani při vyjednávání s ČSSD a KSČM. „Na to bude relativně dost času, referendum si vezme téměř měsíc,“ řekl Babiš s poukazem na vnitrostranické referendum v ČSSD o tom, zda strana do koalice s ANO vstoupí, nebo ne. Výsledek by mohl být znám 8. června.

Od sociální demokracie hnutí ANO žádná jména podle Babiše ještě nedostalo. Z jeho vyjádření vyplynulo, že ani o ministrech za ANO není úplně jasno. Babiš nechtěl komentovat ani to, kdo by mohl nastoupit za odcházejícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Čeká se na referendum ČSSD

Ohledně programu zatím není úplně jasno zejména o termínu obnovy peněžitých náhrad zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci. „Sociální demokracie to chce co nejdřív, my upozorňujeme na to, že pro naše zaměstnavatele a podnikatele je to velký problém,“ řekl Babiš. Na drtivé většině návrhu programového prohlášení ale shoda je.

Vnitrostranické referendum by mohlo předsednictvo ČSSD vyhlásit v pátek. Dokumenty dohodnuté mezi ANO a ČSSD bude ve stejný den posuzovat poslanecký klub ANO. V sobotu zasedá širší vedení KSČM. Komunisté by měli vládu tolerovat na základě písemné dohody o toleranci.

Návrhy na jmenování generálů se měly nejdřív konzultovat

Babiš také uvedl, že jména generálů, které prezidentovi Miloši Zemanovi vláda navrhla ke jmenování, nebyla předem konzultována. „Tam možná, nevím, asi nebyly dodrženy ty zvyklosti, to nebylo dopředu konzultováno,“ řekl Babiš na otázku, co mohlo prezidenta vést k tomu, že dva z navržených generálů nejmenoval.

Zeman při úterní ceremonii jmenoval šest generálů, navzdory návrhu vlády ale do generálských hodností nepovýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku.

Babiš po setkání se Zemanem nevyloučil, že vláda povýšení Koudelky a Procházky znovu navrhne. „Další termín bude v říjnu, takže si myslím, že se k tomu vrátíme,“ dodal. Jestli vláda Koudelku nebo Procházku v říjnu znovu prezidentovi ke jmenování navrhne, ale nechtěl předjímat. Prezident jmenuje generály obvykle 8. května v Den vítězství a na státní svátek 28. října připomínající vznik československé samostatné státnosti.