Očkování proti spalničkám dostane v Praze dalších 500 zdravotníků. Výpomoc armády končí

Hygienici nařídili v Praze očkování proti spalničkám pro dalších 508 zdravotníků z centrálních příjmů a příjmových ambulancí nemocnic. Uvedl to mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. V pátek naopak končí pohotovost vojákům, kteří měli zastoupit záchranáře pobývající kvůli spalničkám v izolaci. V pondělí se otevře i urgentní příjem motolské nemocnice, který byl kvůli nemoci uzavřen.

„Mimořádné očkování zaměstnanců centrálních příjmů a příjmových ambulancí pražských nemocnic je další z preventivních kroků, které v současné situaci při výskytu spalniček v Praze řešíme,“ uvedl ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Očkování ale nečeká všechny zaměstnance. „Nebude se týkat těch, kteří se prokážou dokladem o dvou aplikovaných dávkách očkovací látky proti spalničkám, osob, které onemocnění prokazatelně prožily, a těch, u kterých testy prokázaly dostatečnou hladinu protilátek,“ dodal.

Od začátku roku bylo vyšetřeno na přítomnost protilátek skoro 2000 pražských zdravotníků. „Kvůli nízké nebo žádné hladině protilátek bylo proto následně očkováno již 254 zdravotníků,“ řekl šéf hygieniků. Po současné vlně očkování jich bude kolem 800.

Vojáky nakonec záchranáři nevyužili

Kvůli spalničkám před dvěma týdny uzavřela Fakultní nemocnice v Motole lůžkovou část urgentního příjmu pro dospělé. Důvodem byla nutná izolace zaměstnanců po kontaktu se spalničkami, protože se jeden zaměstnanec nakazil. Záchranná zdravotnická služba proto vozila pacienty do jiných nemocnic. Znovu se má urgentní příjem otevřít v pondělí 7. května.

V pátek také končí spolupráce mezi pražskou záchrannou službou a armádou, kterou si záchranáři povolali na pomoc kvůli spalničkám. Deset vojáků bylo od 25. dubna v pohotovosti připraveno zastoupit záchranáře, kteří byli v izolaci.

Posily z řad polní nemocnice byly v pohotovosti, aby v případě nutnosti posílily počet výjezdních jednotek. „Byli připraveni nastoupit, ale to se nekonalo, my jsme to zajistili vlastními silami a prostředky,“ řekla mluvčí záchranky Jana Poštová.

V Česku bylo letos zatím zaznamenáno 103 případů spalniček, z toho 73 v Praze a 16 ve Středočeském kraji. V ostatních krajích šlo maximálně o jednotky případů. Bezpečnostní rada Středočeského kraje v pondělí všem zaměstnancům záchranné služby a krajských nemocnic doporučila přeočkování proti spalničkám.

  • Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Ještě před objevením prvních příznaků jsou vysoce nakažlivé. 
  • Nemoc začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.
  • Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, proti této chorobě se očkuje již od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.
  • Někteří rodiče v posledních letech považují vakcíny za nebezpečné, snaží se je odložit do pozdějšího věku dítěte nebo se jim úplně vyhnout. Podle odborníků ale škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu.