Národní galerie zřejmě vydá Rubense. Obrazy však zůstanou v expozici

Praha - Církve žádají v restitucích nejen nemovitosti, ale taky cenné obrazy. Augustiniáni čekají na dva vzácné Rubensovy originály, malby Svatý Augustin a Umučení svatého Tomáše.  I po změně vlastníka by plátna měla zůstat v expozici. Zástupce řádu České televizi potvrdil, že Národní galerie už vydání přislíbila. Vedení galerie to ještě ale nechtělo potvrdit.

Barokní malba Svatý Augustin a hned vedle visící obraz Umučení svatého Tomáše. Oba originály namaloval ve 40. letech 17. století slavný nizozemský malíř Petr Paul Rubens a oba patří k tomu nejcennějšímu, co mohou lidé v Národní galerii vidět.

Řád žádá pomoc s restaurováním jiných maleb

Řád augustiniánů už má podle jeho zástupce Juana Provecha od galerie příslib, že mu díla vrátí. „Dostaneme obrazy zpátky, ale ty by dál měly zůstat v Národní galerii jako součást sbírek,“ uvedl farní vikář kostela sv. Tomáše Juan Provecho. Řád za to žádá pomoc s opravou obrazů v pražském kostele svatého Tomáše na Malé Straně. „Můžeme se domluvit, že oni pro nás budou každý rok restaurovat jeden nebo dva obrazy.“

Zastupující ředitel Národní galerie Vít Vlnas zatím předběžnou dohodu na vrácení obrazů zatím potvrdit nechce. Oficiálně hodlá výsledek oznámit za dva týdny. „Já vám to potvrdím, až uplyne zákonná lhůta,“ uvedl pouze.

Galerie vydá Rubense, zůstane ale v expozici (zdroj: ČT24)

Hodnotu Rubensových obrazů odhadují odborníci na několik desítek milionů korun. Pro českou kulturu mají zvláštní význam. „Obrazy byly objednány v Rubensově ateliéru uprostřed třicetileté války právě augustiniány z Prahy,“ připomíná Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art & Antiques.

Jak dopadnou cisterciáci?

Součástí sbírky Starého umění Národní galerie je kromě dvou Rubensových obrazů i devět středověkých deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře, o jejichž vrácení zažádal už v květnu řád cisterciáků.

Vyšebrodský cyklus
Zdroj: ČT24

Šéf galerie v tomto případě před týdnem naznačil, že vydání maleb, které jsou pro galerii stejně cenné jako Mona Lisa pro pařížský Louvre, zatím není jisté. „Jde o to, zda opravdu vyšebrodský oltář byl funkční součástí klášterní baziliky ve Vyšším Brodě,“ naznačil Vlnas možná kámen úrazu. Pokud oltář nebyl součástí baziliky, galerie malby nevydá. O jejich vrácení i o vydání Rubensových obrazů rozhodne na začátku listopadu.

Církevními restitucemi se nyní opět zabývá vláda. Arcibiskupství pražské totiž žádá vydání nemovitostí na Pražském hradě. Ministerstvo vnitra proto připravilo návrh zákonného opatření, které by vydání mělo zabránit.