Rakovina prsu hrozí i mladším ročníkům. Nepodceňujte prevenci

Praha – Čím dál více mladších žen je v Česku diagnostikováno s rakovinou prsu. Právě kvůli nízkému věku mnohdy nevěnují příznakům dostatečnou pozornost a nevěří, že se jich nemoc může týkat. Nemocných ale přibývá. Že je prevence důležitá i v mladém věku, přijelo pacientky přesvědčit sdružení Europa Donna, které zároveň představí novou metodu léčby.

Pokud rodinná anamnéza nevelí jinak a pokud žena nemá problémy, preventivní prohlídky na mamografu se doporučují od hranice čtyřiceti let. Do tohoto věku jsou prevence vyšetřovány ultrazvukem. Pojišťovny ženám obvykle proplácejí mamograf od pětačtyřicítky, ale třeba OZP uhradí vyšetření prsu i mladším ročníkům a VZP zahájila do konce listopadu akci, kdy tak činí taktéž . Během dvou let mají pojišťovny v plánu zvát na prohlídky dámy, které je zatím zanedbávaly.

V posledních letech však přibývá případů, kdy se karcinom objevuje u žen, které čtyřicítku ještě nedovršily. Každou nepravidelnost nebo pochyby by tak pacientky měly lékaři hlásit včas. O problému by se prý také mělo mluvit s těmi, kteří mají podobnou zkušenost.

Sdružení Europa Donna přijíždí do Česka poprvé. Na téma rakoviny prsu a hlavně její prevence tentokrát diskutovaly na konferenci ženy z téměř padesátky zemí.

Rakovina prsu hrozí i mladším ročníkům (zdroj: ČT24)

„Hlavním cílem je shromáždit všechny ženy z členských zemí a poskytnout jim všechny informace o posledních výzkumech a jak pokračuje vývoj léčby a screeningových programů, co se týče rakoviny prsu,“ vysvětlila výkonná ředitelka společnosti Susan Knoxová. Europa Donna se snaží ženám vštípit myšlenku, že se o sebe mají starat a striktně nečekat do pětačtyřiceti.

Napříč Českem se tak rozjely kampaně, které vyzývají ženy, aby pravidelně navštěvovaly lékaře. Rakovina prsu je totiž nemoc, na kterou pacientky mezi dvaceti a pětapadesáti lety umírají nejčastěji.