Unese Metrostav tíhu Rathovy kauzy?

Praha - Metrostav se brání proti obvinění vrchního státního zastupitelství, jeho advokáti podali stížnost. Kriminalisté spojují největší stavební firmu v zemi s kauzou Rath. Podezírají ji z korupce a ovlivňování veřejných zakázek při opravách některých středočeských nemocnic.

Akciová společnost Metrostav s tržbami okolo dvaceti miliard se stala letos největší stavební firmou v zemi. Zvýšila podíl na trhu skoro na 5 procent. Získala titul nejobdivovanější firma ve stavebnictví. Zaměstnává přes 3 tisíce lidí s průměrným platem 45 tisíc, mezi její projekty patří Národní technická knihovna, brněnský, plzeňský nebo pražský městský okruh nebo tunelový komplex Blanka. A na starosti má i stavbu pražského metra. 

Jenže teď Metrostav figuruje jako obviněná společnost ve zřejmě nejsledovanějším soudním procesu roku s Davidem Rathem. Díky presumpci neviny to ale nakonec nemusí nic znamenat. „Pokud nad právnickou osobou nebyl vynesen odsuzující pravomocný rozsudek, musí se na takovouto právnickou osobu pohlížet, jako by nebyla trestaná,“ připomíná advokát Vladimír Tögel. 

Uzavřené smlouvy jsou tak platné a obviněná společnost se může dál ucházet i o nové zakázky. Kdyby ji chtěl zadavatel kvůli vyšetřování policie z tendru vyloučit, porušil by zákon a mohl by dostat pokutu až 10 milionů korun. Jak kraj, tak i hlavní město ale ctí presumpci neviny. Podle nich by navíc bylo nevýhodné dodavatele během stavby měnit.

Jednatelka jedné ze stavebních firem Ivana Salačová (uprostřed)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Salačová: Dráždíme jako červený hadr před obličejem

I tak ale může průběh trestních kauz firmy poškodit. „Přímé vyšetřování korupce, zapojení vysokého managementu nebo případně to, že firma v tom byla napojena úplně natvrdo, je zdrcující,“ říká ředitel Transparency International David Ondráčka. A potvrzuje to i další figura z kauzy Rath - podnikatelka Ivana Salačová. Svoji firmu dokonce přejmenovala, podíl převedla na syna a ani to nepomohlo. „Plno lidí, jakmile se řekne společnost FISA, má hned červený hadr před obličejem a nechtějí nebo mají zákaz s námi spolupracovat,“ přibližuje situaci Salačová. Roční tržby malé firmy, která zaměstnávala sotva 25 lidí, tak klesly z 250 milionů na 50.

Stíhání největší české stavební firmy souvisí s korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Policie v jeho případu minulý týden rozeslala další obvinění, mimo jiné Metrostavu. Stíhá devět lidí a osm firem kvůli údajným úplatkům, podplacení a poškození finančních zájmů Evropské unie. Mezi obviněnými jsou podle médií i generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a obchodní náměstek firmy Jiří Anděl. Společnost ale spojitost s případem odmítá.

Události - Metrostav se brání (zdroj: ČT24)