Institutu pro rehabilitaci zrakově postižených stále chybí finance na provoz

Praha - Institut pro rehabilitaci zrakově postižených po čtrnácti letech své existence zřejmě zanikne. Ojedinělé pracoviště fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, které učilo nevidomé lidi znovu samostatně žít, letos nedostalo dotace od ministerstva školství. Ot dé doby se těžko protlouká. Institut má přitom od resortu oprávnění školit instruktory prostorové orientace zrakově postižených. "Jiné zařízení takto komplexní péči neposkytuje," obává se ředitel instituce Pavel Werner.

Institut vyškolil přes sedmdesát a klientů, kteří náhle přišli o zrak a učili se zde se svým handicapem žít, bylo téměř 1300. Přesto podle názoru ministerstva nesplňuje zařízení kriteria potřebná k přidělení peněz. „Nedělá vzdělávací činnost, nemůžeme podporovat instituci, která není v této kategorii,“ argumentuje náměstek ministerstva školství Vlastimil Růžička. Zařízení tak letos nedostalo od resortu ani korunu.

Šanci na záchranu institutu v květnu poskytla první lékařská fakulta Univerzity Karlovy, kdy ho pod sebe začlenila. Na jeho další provoz ale nyní nemá peníze. „Otázka financování tohoto institutu musí být mimo rozpočet fakulty, ze zdrojů programů ministerstva školství nebo ministerstva práce a sociálních věcí,“ domnívá se děkan první lékařské fakulty Tomáš Zima.

Ministersto školství by pomocnou ruku podalo, ale…

Ministr školství Ondřej Liška sice na jaře připustil, že určitá šance na záchranu existuje, nyní ale resort tvrdí, že nemá vůči institutu žádné závazky, protože neposkytuje oficiálně akreditovaný studijní program. V krajním případě je ale nakonec ochotný pomoci, čeká na písemnou žádost rektora.

Pokud nakonec finance pro další provoz ministerstvo školství uvolní, budou určeny jen na druhou polovinu letošního roku. Od prvního ledna tak začne kolotoč problém s financováním nanovo.

Vydáno pod