Zeman jmenoval čtyřicítku nových soudců, včetně Výborného

Praha – Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 40 nových soudců. Mezi nově jmenovanými je 23 žen a 17 mužů, většina z nich je mladší 35 let – posílit mají hlavně okresní, respektive obvodní soudy. Zeman ale jmenoval také bývalého ústavního soudce Miloslava Výborného, který zamíří na Nejvyšší správní soud. Na stejném soudu bude působit i advokát Petr Mikeš.

„Vy jste ta pyramida soudnictví, na jejímž základě stojí náš soudní systém. U každé pyramidy je nejdůležitější, jak pevná je její základna,“ řekl soudcům Zeman. Prezident jim také popřál, aby soudili spravedlivě, rychle a aby byli „srdcaři“.   

Jedenašedesátiletý někdejší advokát a lidovecký politik Miloslav Výborný vykonával funkci ústavního soudce deset let až do června letošního roku, kdy mu vypršel mandát. Poté u Ústavního soudu působil jako poradce. Prezident Zeman si přál Výborného jmenovat ústavním soudcem znovu, Senát ale tento návrh neschválil.   

Řady soudců Nejvyššího správního soudu rozšíří vedle Výborného také čtyřiatřicetiletý advokát Petr Mikeš, který se zaměřuje především na oblast veřejných zakázek a další obory veřejného práva jako například dotace či územní plánování.   

Výborného i Mikeše si vyhlédl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Instituce již dříve oznámila, že při hledání nových soudců chce vytvořit soud pestrý tak, aby ho tvořili nejen soudci z nižších instancí, ale také odborníci z praxe.

Prezident Zeman jmenuje nové soudce (zdroj: ČT24)