Pozor, sysel! Nová dopravní značka varuje před ohroženým hlodavcem

Události: Nová značka upozorňuje na výskyt syslů (zdroj: ČT24)

Vysočina bude mít od května jako první kraj v zemi oficiálně schválenou novou dopravní značku, která upozorňuje řidiče na výskyt syslů. Dříve šlo o běžného hlodavce, dnes ale patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Strážce národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step Milan Kučera má zatím značky schované na zahradě, za týden ale už budou stát na silnici z Mohelna směrem k přehradě. Právě na místní stepi s hadcovým podložím totiž žije největší kolonie syslů na Vysočině.

„Sysel je koloniální zvíře a potřebuje otevřené prostory, aby spolu jedinci mohli vzájemně komunikovat a varovat se před predátory,“ uvádí Kateřina Machová. Jenže sysly při pohybu v rezervaci ohrožují kola automobilů.

K větší pozornosti proto řidiče v unikátní přírodní lokalitě nabádá nová značka. Výstražný trojúhelník s obrázkem zvířete doplňuje tabulka s nápisem „migrace syslů“. „Je to jediná schválená značka tohoto druhu v České republice,“ upozorňuje zooložka Jana Matrková.

První podobné výstražné značky vešly v platnost už před osmdesáti lety. Varovaly například před výskytem vysoké zvěře nebo před hospodářskými zvířaty. K nim postupně přibyly další tři značky, které upozorňují na migraci žab, losů nebo na pastviny s koňmi.

Nová značka „migrace syslů“ bude u přehrady nedaleko Mohelna stát do konce října. Potom se zvířata ukládají k zimnímu spánku a strážce rezervace značku na půl roku zase odstraní.