Zeman prý neví, jestli někteří ministři znali pravé vlastníky Appianu

Nymburk - Prezident Miloš Zeman prý v roce 1999 jako premiér nevěděl, jestli někteří ministři jeho vlády mají informace, kdo stojí za společností Appian, která koupila Mosteckou uhelnou společnost (MUS). S ministry tehdejšího kabinetu o tom nemluvil, uvedl na dnešní tiskové konferenci v Nymburce. Bývalý manažer MUS Antonín Koláček totiž v pondělí prohlásil, že někteří členové Zemanovy vlády věděli, že za Appianem stojí Antonín Koláček a jeho společníci, i když navenek zastupovala americké investory.

„Toto tvrzení nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, protože jsem s těmito ministry o tom nemluvil, odpověděl na novinářský dotaz Zeman. “Vzhledem k tomu, že jsem v té době byl premiérem a premiér není totéž, co ministr, mohu pouze konstatovat, že jsem o tom nevěděl," dodal prezident.

Koláček, stejně jako jeho někdejší společníci z MUS Petr Kraus, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a Jiří Diviš, byli minulý čtvrtek ve Švýcarsku nepravomocně odsouzeni za praní špinavých peněz a podvody při převzetí MUS. Koláček z nich dostal nejvyšší trest čtyř let a čtyř měsíců vězení. 

Appian Group byla ve druhé polovině 90. let prezentována jako skupina zastupující americké investory, jak se později ukázalo fiktivní. Vlastnili ji Koláček a další odsouzení.  „My jsme to říkali neveřejně politikům a novinářům. Mnozí to věděli, ale jako hráli s námi tu, dá se říci, hru na kapitalismus,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK. Někteří členové vlády věděli, jak to je, řekl Koláček.

Antonín Koláček pro ČT

„Úřednická vláda Josefa Tošovského i vláda Miloše Zemana tedy pravděpodobně věděly, že za společností Appian Group stojí Koláček a jeho společníci.“

Více v rozhovoru Antonína Koláčka pro ČT

Navíc prý měla vláda informace také od Fondu národního majetku, už dříve to prohlásil jeho bývalý šéf Roman Češka: „Vláda vlastně věděla od nás (…), že manažeři si koupili společnost za peníze té společnosti. Přesto Zemanova vláda těmto lidem, kteří takto konali, prodala akcie, a to ještě za fantastickou cenu,“ uvedl Češka loni v Událostech, komentářích.

Už před třemi lety musel jak Miloš Zeman, tak někteří jeho tehdejší ministři vysvětlovat polici svou roli při privatizaci MUS. „Vyšetřovací orgány za 11 let nic neobjevily, takže nevím, co by mělo být jaksi té privatizaci vytýkáno,“ prohlašovat tehdy exministr průmyslu Miroslav Grégr. Letos ale policie obvinila z korupce Grégrova tehdejšího náměstka Roberta Sýkoru. Jemu údajně lobbista Pavel Musela poslal část provize, kterou dostal za zprostředkování nákupu MUS. Tento případ ještě ale není uzavřen.

Prezident: Strana zelených hájí zájmy bobrů

Při setkání se zástupci nymburské radnice prezident Zeman kritizoval Stranu zelených, podle něj hájí zájmy bobrů, a nikoliv zájmy lidí. Podle něj je přínos zelených pro rozvoj státu záporný, protože se staví odmítavě k čemukoliv s výjimkou solárních elektráren.

Zeman se na setkání se zástupci města zeptal, zda je mezi přítomnými nějaký zastupitel za Stranu zelených, a dodal, že musí vyjádřit svou hlubokou nespokojenost s činností tohoto uskupení. „Strana zelených hájí zájmy bobrů, ne zájmy lidí,“ prohlásil. "Držím se zásady, že při každém setkání musím někoho urazit, abych nevyšel ze cviku. Dneska to odnesla
Strana zelených," dodal.

Zeman Stranu zelených kritizoval také při návštěvě Pardubického kraje v září. Do strany se pustil kvůli tomu, že odmítá jeho plán na vybudování lodního kanálu Dunaj–Odra–Labe. Zeman je totiž velkým zastáncem projektu, který podle něj pomůže nastartovat české hospodářství. Zelení však upozorňují na ekonomická i ekologická rizika stavby obřího plavebního kanálu.

Vydáno pod