Vatry pálených čarodějnic rozfouká silný vítr, varují meteorologové. Extrémní horka už pomalu končí

Východní polovinu Česka zasáhne v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy. Toto riziko ještě zvýší silný vítr a velké množství ohňů při tradičním pálení čarodějnic. Teplo v Česku zůstane i v dalších týdnech, bude ale něco menší než v předchozím období, kdy i několik dnů po sobě padaly teplotní rekordy.

Večer bude vítr na celém území postupně slábnout, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „Zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách se mohou v souvislosti s přechodem fronty místy objevit i bouřky,“ doplnili meteorologové.

Jejich upozornění na nebezpečí požáru platí pro Prahu a jižní Moravu do odvolání. Se silným větrem by obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a Vysočiny měli počítat v pondělí od 09:00 do 20:00. V ostatních krajích do 16:00.

Pozor na požáry

Ke zmírnění následků silného větru meteorologové lidem doporučují zabezpečit okna, dveře a venku všechny volně uložené předměty. K opatrnosti nabádají i při jízdě autem a na horách by turisté měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Zároveň by se lidé měli vyvarovat všech aktivit, které by mohly zapříčinit vznik požáru. Ve volné přírodě by neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně by se měli řídit místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.

Teplo v ČR zůstane, nemělo by být ale velké a přibude srážek

Meteorologové zároveň publikovali pravidelnou dlouhodobější předpověď počasí. Teplo v Česku zůstane i v dalších týdnech, bude ale o něco menší než v předchozím období, kdy i několik dnů po sobě padaly teplotní rekordy. Na průměrné hodnoty se teploty dostanou až v druhé polovině května. Současně přibude srážek, které vzhledem k ročnímu období budou zejména v podobě bouřek.

Celé sledované období od 30. dubna do 27. května očekávají meteorologové jako teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné až slabě nadprůměrné.

„Po předcházejícím extrémně teplém období budou teploty v následujících týdnech pozvolna klesat, ale až ve druhé polovině předpovídaného období se dostanou na úroveň hodnot běžných pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Z nadcházejících čtyř týdnů bude podle nich nejteplejší ten příští, kdy mohou nejvyšší denní teploty šplhat až k 25 stupňům Celsia. Podle předpovědi se ale po celý týden mohou ojediněle objevovat přeháňky, bouřky a místy i déšť.

Průměrná teplota v Česku ve sledovaném období činí 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1991, kdy průměrná teplota dosáhla 8,9 stupně. Naopak nejtepleji bylo před 16 lety s průměrnou teplotou 16 stupňů.