Mejstřík bude kandidovat do Senátu, nechce se ale postavit proti Kocábovi

Praha - Senátor Martin Mejstřík dnes potvrdil, že bude v podzimních volbách do Senátu obhajovat svůj mandát v Praze 1. Ne ale pod hlavičkou Cesty změny, za kterou do horní komory vstupoval, ale Unie svobody. Lituje však toho, že proti němu zelení v tomto volebním obvodu postavili hudebníka Michaela Kocába. Podle Mejstříka jsou přátelé a mají podobné politické postoje.

„Já bych se na Kocába v Senátu velmi těšil a myslím, že bychom s kolegou Štětinou (senátor za SZ) byli velmi dobrá, výrazná trojka právě kvůli tématu dekomunizace, které máme s Michaelem společné. Navíc si myslím, že by to pomohlo i zeleným, protože takto hrozí, že se vystřílíme oba dva a zvítězí třetí,“ řekl Mejstřík.

„Kolega“ Štětina poslal podle svých slov Kocábovi dopis, ve kterém se zmínil, že by bylo fajn, kdyby mohl hudebník kandidovat v jiném obvodu. Sám Kocáb se uvedl, že Mejstříkovy obavy chábe. „Řekl jsem mu, ať se obrátí na vedení Strany zelených. Já osobně přeci nemohu měnit podmínky nabídky, kterou jsem dostal,“ zalitoval ale, že sám si volební obvod vybírat nemůže. Štětina prý už na vedení zelených apeloval, aby své rozhodnutí přehodnotilo.

Boj o senátorký post za Prahu 1: umělci, lékaři i bojovníci

V první pražské části chtěli zelení původně nasadit bojovníka za práva homosexuálů Jiřího Hromadu, který ale onemocněl. Nahradil ho nakonec Kocáb, který byl stejně jako někdejší studentský vůdce Mejstřík jedním z výrazných aktérů sametové revoluce v roce 1989.

V Praze 1 bude o senátorský post usilovat také bývalý ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavel Klener (KDU-ČSL), lékař a vydavatel Martin Jan Stránský nebo šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Mejstřík není jediný, kdo převlékl kabát

Na sedmadvacet senátorských míst se v podzimních volbách utká nejméně 150 kandidátů. Tři z nich, kteří svůj post obhajují, převlékli ale dres. Martin Mejstřík už není pod hlavičkou Cesty změny, ale Unie Svobody. Richard Sequens se v roce 2002 dostal do horní komory za Unii Svobody, teď je na kandidátce Strany za otevřenou společnost. Karel Barták zůstává nezávislý, ale figuruje na soupisce SNK-ED.

Vydáno pod