Lukrativní pozemky maltézským rytířům pozemkový úřad zatím nedal

Praha – Státní pozemkový úřad v prvním kole odmítl žádost řádu maltézských rytířů o lukrativní pozemky v okolí městské části Praha-Březiněves. Česká televize už v září upozornila na zatím nejrozsáhlejší spor majetkového vyrovnávání státu s církvemi, řád totiž požádal o vydání 120 hektarů pozemků v hodnotě zhruba dvou miliard. Starosta městské části Jiří Haramul ale tvrdí, že na pozemky maltézští rytíři nemají nárok, protože o ně přišli ještě před 25. únorem 1948, byť zřejmě pouhý den před klíčovým datem. A Státní pozemkový úřad se s takovým názorem ztotožnil.

„Předložené dokumenty ze strany maltézských rytířů nás nepřesvědčily o tom, že jsou splněny veškeré předpoklady pro uzavření dohody,“ řekl České televizi ředitel úřadu Petr Šťovíček. SPÚ totiž nemůže vydat pozemky zabavené před 25. únorem 1948 a maltézští rytíři o ně přišli podle dokumentu ministerstva zemědělství 24. února téhož roku.

Starosta Haramul s postupem pozemkového úřadu souhlasí, podle jeho názoru by instituce neměla ze zákona vydávat žádná sporná prostranství. Řád maltézských rytířů se k aktuálnímu postoji Státního pozemkového úřadu nevyjádřil, požádal již ale o nové správní řízení. Dostane v něm možnost dodat nové listiny, pomocí nichž by případně zvrátil jednání ve svůj prospěch.

Už dříve ve svém vyjádření trval kancléř řádu Johannes Lobkowicz na oprávněnosti požadavku. SPÚ v novém řízení opět prověří předložené podklady a znovu rozhodne. Definitivní verdikt by měl padnout do půl roku. Pokud by opět zablokoval vydání pozemků, má řád ještě možnost obrátit se na soud.

  • Maltézští rytíři představují spolu s řádem Svatého hrobu jeruzalémského jediná dvě rytířská společenstva, která oficiálně uznává Vatikán. Na území ČR pracuje řád přes 700 let s přestávkami v období Protektorátu Čechy a Morava a za éry komunistické totality. Po roce 1990 se do Česka vrátili, jejich organizace Maltézská pomoc se věnuje především péči o nemocné a seniory.
Stát odmítl vydat maltézským rytířům atraktivní pozemky (zdroj: ČT24)