Víkend změní duben na červen. Teploty se mohou vyšplhat až k tropické třicítce

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Od pátku bude do Česka proudit teplejší vzduch od jihovýchodu. Počasí o víkendu i na začátku příštího týdne tak bude na většině území připomínat spíš léto než konec dubna. V neděli a v pondělí se teploty mohou vyšplhat až ke tropickým třiceti stupňům Celsia. Místy se objeví i bouřky.

V pátek má být podle předpovědi jasno až polojasno a během dne se místy mohou vyskytnout mraky, nejvyšší denní teploty dosáhnou 15 až 19 °C. V noci se mohou na řadě míst objevit dokonce i přízemní mrazíky, jinak by se nejnižší noční teploty měly pohybovat od 5 do 1 °C.

V sobotu ale už teploty znovu dosáhnou i letních hodnot. Maxima během dne se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C. Převáží hlavně polojasno, přechodně až oblačno. Objevit se můžou ojediněle přeháňky a místy se znovu můžeme dočkat i bouřek. Nejnižší noční teploty se očekávají mezi 9 a 5 °C.

Počasí v dalších dnech
Zdroj: ČT24

Příliv teplého jižního vzduchu bude vrcholit hlavně v neděli a v pondělí, kdy se teploty mohou vyšplhat až ke 28 °C. 

V neděli teploty místy dosáhnou i tropických 30 °C, na většině území republiky se budou pohybovat od 24 do 28 °C. Očekává se polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo dokonce bouřky. Nejnižší noční teploty budou mezi 13 až 9 °C. 

Pokud se někdo chystá o víkendu do přírody,  měl by použít repelent proti klíšťatům. Jejich aktivita dosahuje nejvyššího stupně. Doporučuje se také volně nevstupovat do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách. 

V pondělí se nejvyšší teploty na většině území vyšplhají k 25 až 29 °C. V noci klesnou na 17 až 13 °C, na západě dokonce až na deset stupňů Celsia. Od jihu a jihovýchodu bude foukat mírný vítr tři až sedm metrů za sekundu. V Čechách se během den bude vítr měnit na západní až severozápadní, proto i teploty na západě republiky budou nižší, kolem 23 °C.