Nová Babišova vláda získává tvar. U ČSSD už se rýsují jména, rošády nevylučuje ani ANO

Události: Sociální demokraté hledají kandidáty do vlády (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté vybírají pětici ministrů do vznikající koaliční vlády s hnutím ANO. Žádný oficiální kandidát sice potvrzen nebyl, v kuloárech se o nových ministrech přesto spekuluje. Předseda ČSSD Jan Hamáček by měl ve vládě obsadit ostře sledovaný post ministra vnitra. Právě kvůli tomuto ministerstvu přitom zkrachovala předešlá jednání ANO a ČSSD. Resort zahraničí by zase mohl po Martinu Stropnickém převzít současný europoslanec Miroslav Poche.

Vyjednavači ANO a sociálních demokratů se sejdou ve středu odpoledne, ovšem bez premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který bude kvůli výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje mimo Prahu. Řešit se budou hlavně personálie a praktické fungování koalice, programové věci už jsou podle místopředsedy ANO Richarda Brabce dojednány z dřívějška.

Hlavní vyjednávač a předseda ČSSD by měl ve vznikajícím kabinetu obsadit post ministra vnitra. On sám má sice blíže k ministerstvu zahraničí, tento post by měl ale v rámci kompromisu přenechat někomu jinému. Nejčastěji se hovoří o tom, že diplomacii má vést europoslanec Miroslav Poche – i když on sám to odmítá komentovat. Poche ovšem před volbami kritizoval prezidenta Miloše Zemana a jeho případné jmenování do vlády by tak mohlo být komplikované.

O konci Stropnického v čele resortu zahraničí se spekuluje už delší dobu. Prezident Miloš Zeman k tomu v úterý uvedl, že má Stropnický zájem opustit funkci ministra a rád by se stal velvyslancem. Prezident předpokládá, že mu v tomto směru vyhoví. Stropnický už dříve působil jako český velvyslanec v Portugalsku, Itálii nebo Vatikánu. 

  • Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka už je jasná otázka, na kterou budou straníci odpovídat ve vnitrostranickém referendu: „Souhlasíte s tím, aby ČSSD vstoupila do vlády s hnutím ANO za těchto podmínek: A ty podmínky jsou koaliční smlouva a programové prohlášení vlády,“ doplnil Hamáček.

Další tváří nové vlády by mohla být jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Ta by podle informací ČT měla vést resort kultury. Na zemědělství by pak mohl nastoupit Miroslav Toman, který už působil na stejném postu v Rusnokově úřednické vládě. Ten by naopak se svým jmenováním neměl mít na Hradě problém.

Sociální demokraté by podle přechozích dohod měli ve vládě obsadit také resort práce a sociálních věcí. Tady se spekuluje o Petru Krčálovi, který dělal politického náměstka ministryni práce Michaele Marksové (ČSSD). 

  • ministerstvo vnitra – Lubomír Metnar
  • ministerstvo práce a sociálních věcí – Jaroslava Němcová
  • ministerstvo zemědělství – Jiří Milek
  • ministerstvo zahraničí – Martin Stropnický
  • ministerstvo kultury – Ilja Šmíd

Vládní jistotu by měli mít Brabec, Schillerová či Vojtěch

Změny oproti současné vládě v demisi ale mohou nastat i v případě Babišova hnutí. Jedna vládní rošáda už je jistá: současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán totiž už před časem oznámil, že v nové vládě nebude a v politice končí. Hnutí ANO místo něj zvažuje poslankyni Taťánu Malou, spekuluje se ale také o Jeronýmu Tejcovi, který teď dělá jako nestraník Pelikánovi politického náměstka, v minulosti ale vedl i poslanecký klub ČSSD a měl by tedy blízko i k sociálním demokratům.

Nejisté křeslo může mít současný ministr dopravy v demisi Dan Ťok. Pokud by ale ve vládě zůstal, už má plány na další měsíce: dodělat by chtěl například změny v bodovém systému.

Naopak jistotu by měli mít současný ministr životního prostředí a Babišova pravá ruka Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová a také šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch. Sám premiér v demisi Andrej Babiš zatím nechce potvrdit, zda vymění i jiné ministry za ANO.