Vláda s podporou KSČM překračuje červenou čáru, která platila skoro 30 let, říká Fiala

Fiala: Vláda s podporou KSČM překračuje červenou linii, která platila skoro 30 let (zdroj: ČT24)

Pokud vznikne vláda s podporou KSČM, znamená to překročení pomyslné červené linie, která v Česku platila téměř 30 let. V Interview ČT24 to řekl předseda ODS Petr Fiala, jenž se distancoval od hlasů, podle kterých je případná vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů lepší varianta, protože se na jejím fungování nepodílí SPD.

„Pro mě to, že se vláda bude opírat o podporu komunistů je překročení jakési červené čáry, která tady platila téměř 30 let a žádná dobrá zpráva to není,“ prohlásil Fiala. KSČM označil za anomálii a stranu, která se hlásí ke zločinné ideologii komunismu.

„Je to politická strana, která má v sobě úplně absurdní stalinské křídlo a málem tady oslavuje Únor 1948. To jsou přece strašné zprávy,“ řekl předseda občanských demokratů. I kdyby podle svých slov vynechal minulost, stále jde o politickou platformu, která požaduje odchod Česka z NATO, čímž podle Fialy ohrožuje bezpečnost naší země. „Je velkou odpovědností těch, kteří komunisty připouštějí k moci, že něco takového dělají,“ prohlásil.

Prezident Miloš Zeman je podle Fialových slov ústavním činitelem, který v Česku rehabilituje extrémy, ať už třeba svou účastí na sjezdu SPD, nebo nyní aktuálně na sjezdu KSČM. „Aby jel prezident demokratické republiky na sjezd komunistické strany zrovna v době, kdy se do vlasti vrací ostatky kardinála Berana, to mi připadá nepřijatelné,“ podotkl.

Politické extrémy jsou špatné a je stejně tak špatné, když je někdo pouští k vládě. To je základní věc, a není žádná dobrá zpráva pro Českou republiku, že se vláda bude opírat o hlasy komunistů.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Požadovat odchod odsouzeného z vlády je absurdní. To je přece samozřejmost

ANO a ČSSD se opětovně vrátí k vyjednávání o případné vládní koalici. Sociální demokraté mají před druhým kolem podmínky třeba pro případ, že bude nějaký člen vlády odsouzen. Musel by podle požadavku ČSSD rezignovat.

Nad podobným kritériem ale Fiala kroutí hlavou. „Připadá mi to, kam jsme se dostali, jako naprosto absurdní situace. Vždyť to, co si sociální demokracie staví jako jakousi podmínku, je přece úplná samozřejmost. Vzpomeňme si na období před několika lety. Z vlády se odstupovalo nejen při trestním stíhání, ale po několika článcích v médiích, které vyvolávaly jen podezření. Kam jsme se to dnes dostali,“ zavzpomínal Fiala, podle jehož měřítka je zcela samozřejmé, že ve vládě nemá sedět nikdo stíhaný, natož snad odsouzený.