Korytář: Jsme solidní nabídkou pro lidi, kteří nechtějí volit menší zlo

Praha – „V Česku je mnoho kvalitních a schopných žen, jen je potřeba jim dát prostor,“ řekl předseda politického hnutí Změna a zároveň lídr v Libereckém kraji Jan Korytář, který by byl pro zavedení kvót v politice. Je proti privatizaci páteřních nemocnic a zdravotních pojišťoven a na státní důchodový účet by chtěl vrátit zpět 330 miliard použitých na sanaci bank. Volební program hnutí má celkem 77 bodů, o některých z nich Korytář diskutoval ve volebním Interview Daniely Drtinové.

AKTUÁLNĚ:

Odbory vyhlašují stávkovou pohotovost a vyzývají vládu v demisi, aby okamžitě řešila krizi ve zdravotnictví. Podle odborů hrozí krach třiceti nemocnic a lázní. „Pokud zdravotnictví není v krizi, je těsně před ní,“ zhodnotil situaci Jan Korytář, podle kterého je krize způsobena několika faktory, například nízkou platbou za státního pojištěnce, jejíž plánované zvýšení je podle Korytáře stále nedostatečné. Navrhoval by zhruba dvojnásobnou sazbu. „To by mělo jít ruku v ruce se změnou úhradové vyhlášky, která je v současnosti špatná, poněvadž některé zákroky nadhodnocuje, jiné naopak podhodnocuje,“ řekl lídr Změny. To podle něj vede k vyvádění lukrativních zákroků do soukromých nemocnic. Peníze pak chybí ve veřejném zdravotnictví.

Změna navrhuje zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví, kromě poplatku za recept, který svůj účel změnil. Dále podporuje psychosomatickou medicínu jako plnohodnotný lékařský obor. „Je to věc, která pacientům opravdu pomáhá, sice léčba trvá déle, než když si vezmete prášek, ale pátrá po příčině. V západní Evropě má mnohem větší podporu než u nás,“ uvedl Korytář. Podporuje i porodní domy. „Péče v porodnicích se zlepšila, ale právo žen, jak rodit, by mělo být plně respektováno a stát by se měl snažit o to, aby ta rizika byla co nejmenší. Jedna z možností je například mobilní porodní sanitka,“ dodal.

PROGRAM:

Volební program hnutí má celkem 77 bodů rozdělených do 11 hlavních částí. Hnutí nechce privatizaci páteřních nemocnic a zdravotních pojišťoven. Vrátit zpět na státní důchodový účet by se mělo i 330 miliard, použitých na sanaci bank. Dalším tématem je kontrola kvality potravin, prosazení víceletého financování neziskových organizací nebo zákaz kouření v restauracích.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

EKONOMIKA:

Změna je proti 2. pilíři penzijní reformy, podporuje jeden státní pilíř s možností připojištění. Chce postupně vrátit na důchodový účet 330 miliard, které byly podle ní vyvedeny v rámci divoké privatizace na sanaci vytunelovaných bank. Na důchodový účet by strana těchto 330 miliard chtěla mimo jiné dostat i zdaněním bankovních operací. „Na sanaci důchodového účtu by měly jít ve větší míře výnosy státních firem, jako je ČEZ nebo Budvar. Je to o politické vůli. Ve chvíli, kdy se našla vůle na to, aby se vrátily peníze v církevních restitucích, si myslím, že se dá najít způsob, jak vrátit peníze na důchodový účet,“ řekl Korytář.

Strana podporuje desetiprocentní sazbu DPH u potravin, léků a energií pro domácnost. Je pro progresivní zdanění. „Vyznáváme koncept, že když je někdo úspěšný, měl by být zároveň i solidárnější,“ řekl Korytář.

Strana navrhuje i změnu financování politických stran. Každý rok by občané mohli při placení daní rozhodnout, zda by neposlali například stovku konkrétní politické straně. „Ve chvíli, kdy strany uspějí ve volbách, mají příspěvky na 4 roky jisté. Chceme, aby se státní příspěvek snížil na 50 procent a každý rok by volič mohl ocenit činnost té které strany tak, že v daňovém přiznání zaškrtne stranu, které chce peníze věnovat. Mělo by to význam pro strany, jež nově vznikají,“ vysvětlil Korytář.

  • Jan Korytář autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5123/512247.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5123/512294.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5123/512293.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5123/512292.jpg

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Strana deklaruje, že bude vždy vystupovat proti diskriminaci a extremismu. „Je potřeba vtáhnout romské elity více do řešení tohoto problému,“ řekl Korytář. Stát by měl mít podle něj aktivnější politiku zaměstnanosti a měl by vyřešit problém umisťování romských dětí do zvláštních škol. „To je velká anomálie a hendikep,“ komentoval Korytář českou praxi.

Strana je pro větší zastoupení žen v politice. „Máme interní kvóty ve Změně, na všech kandidátkách máme 50 procent žen. Mezi jedničkami máme 7 žen a 7 mužů. Osobně si kvóty dokážu představit, začáteční sazba by mohla být 30 procent při obsazování některých funkcí ve státní správě. V Česku je mnoho kvalitních a schopných žen, jen je potřeba se na to trochu zaměřit a dát jim prostor. Je potřeba jim otevřít dveře,“ dodal Korytář.

MINULOST:

Politické hnutí Změna vzniklo loni. Kandidovalo na Liberecku v Krajských volbách. Předčasné parlamentní volby jsou tak pro hnutí prvním velkým hlasováním. Jdou do nich s pěti menšími uskupeními. Třeba s Klíčovým hnutím nebo s hnutím Zelení. Na kandidátkách nechybí ani nestraníci a 50 procent tvoří ženy. Do boje o voliče jde Změna ve všech krajích.

KOALIČNÍ POTENCIÁL

Pokud se Změna dostane do sněmovny, chce zůstat čtyři roky v opozici. „Budeme tvrdou, důslednou opozicí a budeme se učit parlamentní celostátní politiku,“ řekl Korytář. Strana nemá problém spolupracovat s kýmkoliv. „Jde o konkrétní zákony, které bude potřeba prosadit nebo jim zabránit. Jestli toho dosáhneme s Babišovci, s TOP09 nebo ČSSD je jedno,“ řekl Korytář.

Změna dostává na kandidátky osobnosti, které dlouhodobě prosazují a veřejný zájem, nebo pečují o druhé. Najdete tam náčelníka horské služby, primáře neurochirurgie, starostu malé obce nebo zakladatelku neziskovky. Je genderově vyrovnaná, na kandidátkách je 50 procent žen. Změna není podle Korytáře napojená na žádné špinavé peníze či kmotry, nebere peníze z veřejných zakázek. „Změna je solidní nabídka pro voliče, kteří nechtějí volit menší zlo, ale hledají skutečnou alternativu a naději na změnu,“ dodal Korytář. Lákání voličů probíhá hlavně formou letáků a reklam na plotech. Hnutí využívá i internet a sociální sítě.

Vydáno pod